Droge voeten in je woning dankzij groennorm

vrijdag 23 februari 2024

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als het wegdek voor jouw deur (én kelder) steeds onderloopt bij gigantische hoosbuien? Is je straat wel berekend op te veel regen? De oplossing: de straat als spons.

Het was Nanda Sluijsmans die onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog hield over de 'Straat als Spons': “Elke straat een #spons! Zodat iedereen drogen vloeren houdt bij #hoosbuien en #koelte heeft op hete dagen. Elke straat een spons is een heel eenvoudige goedkope oplossing voor veel vraagstukken. Als elke straat regenwater opvangt, stroomt het in de toekomst niet over vele vloeren en/of stroomt het niet naar wijken die lager liggen.”

Daarom pleitte ze in haar bericht op LinkedIn om drastisch te gaan vergroenen, zodat elke straat zoveel mogelijk zijn eigen regenwater opvangt. En dat hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, volgens stedenbouwkundige Sluijsmans is het een goedkope oplossing. Het bericht kon op veel bijval rekenen, bleek uit de meer dan honderd commentaren en meer dan duizend ‘duimpjes’. 

Urgentie

“Goed dat de discussie hierover loskomt en fijn om te weten dat het leeft”, zegt Sluijsmans er zelf over. “We zijn als ontwerpers al jaren bezig om dit concept te promoten. En met het hoge water laatst is het nog urgenter geworden en staat het ook bij de politiek op de agenda.”

Lijnpark in winkelstraat, ontwerp Bureau B+B. Foto: Nanda Sluijsmans

Sluijsmans stelt onder meer voor om in elke straat om de tien meter een boom neer te zetten. “In 98 procent van de straten in Nederland kan dat. Het moet een gewoonte worden en bovendien: bewoners willen het meestal ook. Het is alleen zo dat we brede, verharde straten heel normaal zijn gaan vinden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Sterker nog, er wordt vaak geklaagd over te hard rijdende automobilisten. Dat kan je tegengaan door straten te versmallen. Op die manier creëer je ruimte voor groen én verbeter je de verkeersveiligheid.”

Te warme straten

Een groenere straat heeft bovendien economische voordelen, vindt Sluijsmans. “Op dit moment is het in versteende straten ’s zomers echt onplezierig en te warm om even een boodschap te gaan doen. Wanneer je fietspaden en stoepen voorziet van bomen, kunnen kleine ondernemers beter blijven draaien in de zomer en verbetert de leefbaarheid. Er wordt al steeds vaker op deze manier nagedacht. In Zandvoort bijvoorbeeld hebben heel veel ondernemers gevraagd om groen. Uiteraard zijn er ook ondernemers bij die willen dat bezoekers een auto voor de deur kunnen parkeren, maar de economische voordelen van groen worden steeds belangrijker.”

Stimulerende rol

Een groot deel van de versteende oppervlakten in Nederland is niet in het bezit van de overheid, maar van particuliere woningbezitters. Door hun tuinen te vergroenen kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de straat als spons. De overheid kan hierin een stimulerende rol spelen door minder belasting te heffen bij groene tuinen. In Duitsland heeft men al een dergelijk systeem.

Sluijsmans vindt dat zoiets ook in Nederland ingevoerd zou moeten worden. “Dit zou vanuit het Rijk moeten komen. Uiteindelijk leidt het tot kostenbesparing voor iedereen. Ondernemers komen voor minder hoge kosten te staan, omdat ze droge vloeren houden, en funderingen rotten minder snel weg.”

Politieke wind

Wat Sluijsmans betreft zou het niet hoeven uitmaken welke politieke wind er door het land waait. “Of je het nu doet voor het klimaat of voor de ondernemers, vergroenen van de straat is altijd een goed idee. Ik ben wel van mening dat we meer nadruk moeten leggen op de economische en maatschappelijke waarden van groen en wat minder op het tegengaan van klimaatverandering.”

Elke straat een spons, dat klinkt ambitieus, maar Sluijsmans is ervan overtuigd dat er in tien jaar heel veel bereikt kan worden. “Het personeelstekort is wel een punt, maar volgens mij zijn er meer manieren om aan handen te komen.” Toch is er nog wel wat te doen voordat er meer bomen in de grond gaan.
“Men snapt inmiddels heel goed wat de voordelen zijn van meer groen, maar toch is er in veel gevallen nog te weinig aandacht voor en is men niet kritisch genoeg bij het maken van nieuwe plannen. Daarom zou het ook zo goed zijn om een groennorm vast te stellen, net zoals er parkeernormen worden bepaald.”

Lees ook:

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

Hoe groen en klimaat de woningprijzen beïnvloeden

Elke nieuwe woning langs klimaatlat

Bron: Biind
Foto boven (Nanda Sluijsmans): Groene woonstraat, ontwerp LAP Landscape & Urban Design

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Groen-blauwe structuren in de Omgevingswet

25 jun om 08:00 uur

Voor het realiseren van groen-blauwe structuren in de fysieke leefomgeving biedt de dit jaar ingevoerde…

Lees verder »
descriptionArtikel

Niet meer bouwen in de polder?

24 jun om 14:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gebiedsontwikkeling: ‘Gebouwen komen en gaan’

21 jun om 09:31 uur

Gebiedsontwikkeling in alle soorten en maten; dat is het centrale thema van de nieuwe Stedebouw &…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drie thema’s en vijf acties bij Ruimte voor Werk in Leiden

21 jun om 09:30 uur

In ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling gaan Vince de Jong (Kickstad) en Arnoud Nierop (Leiden) in op de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Impasse in gebiedsontwikkeling

12 jun om 07:30 uur

Nederland heeft de intentie om een derde van de woningen op zeventien grootschalige woninglocaties te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kansen klimaatadaptatie per buurt

6 jun om 07:30 uur

Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig…

Lees verder »