Droge voeten in je woning dankzij groennorm

vrijdag 23 februari 2024

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als het wegdek voor jouw deur (én kelder) steeds onderloopt bij gigantische hoosbuien? Is je straat wel berekend op te veel regen? De oplossing: de straat als spons.

Het was Nanda Sluijsmans die onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog hield over de 'Straat als Spons': “Elke straat een #spons! Zodat iedereen drogen vloeren houdt bij #hoosbuien en #koelte heeft op hete dagen. Elke straat een spons is een heel eenvoudige goedkope oplossing voor veel vraagstukken. Als elke straat regenwater opvangt, stroomt het in de toekomst niet over vele vloeren en/of stroomt het niet naar wijken die lager liggen.”

Daarom pleitte ze in haar bericht op LinkedIn om drastisch te gaan vergroenen, zodat elke straat zoveel mogelijk zijn eigen regenwater opvangt. En dat hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, volgens stedenbouwkundige Sluijsmans is het een goedkope oplossing. Het bericht kon op veel bijval rekenen, bleek uit de meer dan honderd commentaren en meer dan duizend ‘duimpjes’. 

Urgentie

“Goed dat de discussie hierover loskomt en fijn om te weten dat het leeft”, zegt Sluijsmans er zelf over. “We zijn als ontwerpers al jaren bezig om dit concept te promoten. En met het hoge water laatst is het nog urgenter geworden en staat het ook bij de politiek op de agenda.”

Lijnpark in winkelstraat, ontwerp Bureau B+B. Foto: Nanda Sluijsmans

Sluijsmans stelt onder meer voor om in elke straat om de tien meter een boom neer te zetten. “In 98 procent van de straten in Nederland kan dat. Het moet een gewoonte worden en bovendien: bewoners willen het meestal ook. Het is alleen zo dat we brede, verharde straten heel normaal zijn gaan vinden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Sterker nog, er wordt vaak geklaagd over te hard rijdende automobilisten. Dat kan je tegengaan door straten te versmallen. Op die manier creëer je ruimte voor groen én verbeter je de verkeersveiligheid.”

Te warme straten

Een groenere straat heeft bovendien economische voordelen, vindt Sluijsmans. “Op dit moment is het in versteende straten ’s zomers echt onplezierig en te warm om even een boodschap te gaan doen. Wanneer je fietspaden en stoepen voorziet van bomen, kunnen kleine ondernemers beter blijven draaien in de zomer en verbetert de leefbaarheid. Er wordt al steeds vaker op deze manier nagedacht. In Zandvoort bijvoorbeeld hebben heel veel ondernemers gevraagd om groen. Uiteraard zijn er ook ondernemers bij die willen dat bezoekers een auto voor de deur kunnen parkeren, maar de economische voordelen van groen worden steeds belangrijker.”

Stimulerende rol

Een groot deel van de versteende oppervlakten in Nederland is niet in het bezit van de overheid, maar van particuliere woningbezitters. Door hun tuinen te vergroenen kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de straat als spons. De overheid kan hierin een stimulerende rol spelen door minder belasting te heffen bij groene tuinen. In Duitsland heeft men al een dergelijk systeem.

Sluijsmans vindt dat zoiets ook in Nederland ingevoerd zou moeten worden. “Dit zou vanuit het Rijk moeten komen. Uiteindelijk leidt het tot kostenbesparing voor iedereen. Ondernemers komen voor minder hoge kosten te staan, omdat ze droge vloeren houden, en funderingen rotten minder snel weg.”

Politieke wind

Wat Sluijsmans betreft zou het niet hoeven uitmaken welke politieke wind er door het land waait. “Of je het nu doet voor het klimaat of voor de ondernemers, vergroenen van de straat is altijd een goed idee. Ik ben wel van mening dat we meer nadruk moeten leggen op de economische en maatschappelijke waarden van groen en wat minder op het tegengaan van klimaatverandering.”

Elke straat een spons, dat klinkt ambitieus, maar Sluijsmans is ervan overtuigd dat er in tien jaar heel veel bereikt kan worden. “Het personeelstekort is wel een punt, maar volgens mij zijn er meer manieren om aan handen te komen.” Toch is er nog wel wat te doen voordat er meer bomen in de grond gaan.
“Men snapt inmiddels heel goed wat de voordelen zijn van meer groen, maar toch is er in veel gevallen nog te weinig aandacht voor en is men niet kritisch genoeg bij het maken van nieuwe plannen. Daarom zou het ook zo goed zijn om een groennorm vast te stellen, net zoals er parkeernormen worden bepaald.”

Lees ook:

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

Hoe groen en klimaat de woningprijzen beïnvloeden

Elke nieuwe woning langs klimaatlat

Bron: Biind
Foto boven (Nanda Sluijsmans): Groene woonstraat, ontwerp LAP Landscape & Urban Design

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »