WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

donderdag 30 november 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het CO2-gebruik, zodat we de wereldwijde stijging van de temperatuur een halt kunnen toeroepen. In Rotterdam zijn ze in ieder geval al een stap verder met het tackelen van hoogwater, overstromingen, extreme regenval en hittegolven. Met het plan WeerWoord 2030.

Ook Rotterdam moet zich als stad voorbereiden op een veranderend klimaat en dat doen ze met het Rotterdamse WeerWoord 2030. Dat plan beschrijft alle inspanningen die hiervoor nodig zijn, gespecificeerd rond de thema’s neerslag, overstroming, grondwater, bodemdaling, hitte en droogte. Het platform Straatbeeld sprak met Tara van Iersel over het antwoord dat Rotterdam binnen dit bredere programma formuleert voor de temperatuurstijging. “We willen dat de hitte geen negatieve impact op de stad en het leven van de mensen in de stad heeft.”

Verstedelijking

Met een kaartje toont Van Iersel, adviseur hitte en droogte bij de gemeente Rotterdam, de toename van de temperatuurstijging in Nederland in de afgelopen eeuw aan. Waar begin 1900 de kleuren blauw en lichtblauw overheersen, zijn die kleuren honderd jaar later ingeruild voor rood en donkerrood. Dit heeft gevolgen voor het leven in de stad. “Ook voor het leven erbuiten natuurlijk”, zegt Van Iersel, “want als het echt heet is, is het dat op het platteland ook.”

Het is niet alleen de verstedelijking die ervoor zorgt dat het heter wordt, wil ze maar zeggen, ook de temperatuur. “Het is een combinatie van beide. Maar omdat de binnenstad zo versteend is, houdt de stad meer warmte vast en zijn de problemen er groter. We zijn nog steeds meer aan het verdichten en zo versterken we het hitte-eiland eigenlijk verder. We moeten er meer groen tegenover zetten om het te compenseren, maar daar is dan vaak geen ruimte voor, of geen water.”

Veel steen

Het woord is gevallen, het hitte-eiland. In Rotterdam is dat het dichtbebouwde deel dat tijdens hete dagen extra opwarmt ten opzichte van de landelijke gebieden. En het koelt er ’s nachts minder snel af, het zogenoemde hitte-eilandeffect. Van Iersel laat een kaart zien, waarop dat Rotterdamse hitte-eiland wordt weergegeven. “Hoe dichter je bij het centrum komt, hoe roder het wordt. Dat is ook zo bij de havens, waar ook veel steen is.”

Die hitte zorgt voor een grote variëteit aan problemen, die de leefbaarheid en het functioneren van de stad aantasten. Van Iersel somt er een aantal op. “Het wordt oncomfortabel, buiten en binnen. Met name binnen levert dat gezondheidsklachten op, zeker voor kwetsbare mensen. Elke hittegolf leidt tot oversterfte. Verder zie je dat de druk op de buitenruimte toeneemt: mensen slapen slechter en er is meer agressie door alcoholgebruik. Ook het oppervlaktewater warmt op, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat.”

300 meter

Om de gevoelstemperatuur in de stad te verlagen luidt één van de Rotterdamse ambities in WeerWoord 2030 dat, waar in de stad de mensen ook zijn, je je op 300 meter van een koele verblijfsplek bevindt: een plek met voldoende groen of schaduw.

Lees nu het complete interview met Van Iersel in het gratis digizine van Straatbeeld.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Impasse in gebiedsontwikkeling

12 jun om 07:30 uur

Nederland heeft de intentie om een derde van de woningen op zeventien grootschalige woninglocaties te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kansen klimaatadaptatie per buurt

6 jun om 07:30 uur

Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig…

Lees verder »
descriptionArtikel

Effecten van massale verhuizingen uit laaggelegen gebieden

5 jun om 11:26 uur

In haar proefschrift verkende Amber van der Voorn regionale verhuisstromen als gevolg van het opgeven van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid beter met beweegvriendelijke infrastructuur

29 mei om 07:30 uur

Ontwerp een stad die vriendelijk is voor voetgangers en fietsers en je ziet dat beleid terug in cijfers over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »