Nieuws

KCAP en CAUPD ontwerpen Longgang Riverfront

KCAP en lokale partner CAUPD zijn de winnaars van de prijsvraag 'Longgang Riverfront' in Shenzen, China.

De opgave was het ontwikkelen van een transformatiestrategie van een raamwerk voor het 46 km2 grote Longgang waterfrontgebied. Dit voormalig industriële district maakt een snelle transformatie door naar een aantrekkelijk en innovatief woon- en werkgebied.
Groen-blauwe hoofdstructuur

De transformatie zet zich in op een sterke groen- blauwe hoofdstructuur met nieuwe thematische centra op knooppuntlocaties, ook wel 'river anchors' genoemd. In de laatste fase van het prijsvraagproces zoemde het team in op een van deze deelgebieden.

Respect voor historie

Het tot masterplan uitgewerkte deelgebied is gelegen aan een samenvloeiing van twee rivieren en bevat oud stadsweefsel en een bestaand park. Kenmerkend voor het gebied zijn historische nederzettingen van de Hakka. Dit is een bijzondere culturele gemeenschap. Deze unieke locatie stelde het ontwerpteam voor de uitdaging een transformatiestrategie te ontwikkelen die op een zinvolle en respectvolle manier omgaat met het verleden. 
Geïnspireerd door het nieuwe lokalisme zet het concept in op placemaking en een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Het concept biedt hiermee een innovatieve en adaptieve benadering voor het creëren van toekomstbestendige steden. 

Deel dit artikel