Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

donderdag 1 februari 2024

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties bezig. Samen met collega’s houdt hij vooral nieuwe ontwikkelingen en producten in de gaten die relevant zijn voor de verduurzaming van bestaande gebouwen. Een overzicht hiervan publiceert TKI Urban Energy op www.uptempo.nu. Bovendien publiceert Rood al enkele jaren een lijst met innovaties waarvan hij het komende jaar veel verwacht.

Voorspellen is nooit eenvoudig. Vorig jaar had ik het mis bij vier van de tien voorspelde innovaties: tweezijdige zonnepanelen braken nog niet echt door, veel warmtenetten werden in de pauzestand gezet na een Kamerbrief over publiek bezit, de opslag van warmte in of nabij huizen bleef wat steken en de toepassing van Industry 4.0-principes staat nog in de kinderschoenen (al maakt een injectie van het Nationaal Groeifonds hier hopelijk binnen enkele jaren het verschil).

Voor deze top-tien is dit meteen een disclaimer: ik kan het ook mis hebben. Toch blijven de ontwikkelingen en trends die ik hieronder signaleer interessant en de moeite waard om te onderzoeken of mee te nemen in je ontwerp.

Welke innovaties gaan in 2024 het speelveld veranderen?

 

  • 1 BIOBASED BOUWEN EN ISOLEREN

2024 wordt bijna zeker het jaar waarin biobased doorbreekt. Zowel in de nieuwbouwopgave als in het isoleren (renovatiemarkt) wordt circulair het nieuwe normaal. Urgenda liet in een informatief filmpje (zie onder) zien dat we Nederland van duurzaam geproduceerd voedsel kunnen voorzien en tegelijkertijd genoeg agrarische grond overhouden voor het telen van gewassen voor de bouw- en renovatiesector (3% van het beschikbare areaal). Naast biobased is er natuurlijk ook een markt voor gerecycled materiaal en materialen die eindeloos hergebruikt kunnen worden, zoals silica in aerogel. Hendriks in Oss ontwikkelt bijvoorbeeld een koud gebakken baksteen, die 100% circulair is en zelfs CO2 opneemt dankzij olivijn aan de buitenzijde.

  • 2 BIDIRECTIONELE AUTOBATTERIJEN: LADEN EN ONTLADEN

We Drive Solar laat al jaren zien dat het kan: koken en tv kijken op stroom uit je elektrische auto. Maar nu de eerste autofabrikanten seriematig batterijen gaan inbouwen die bidirectioneel zijn, zal deze ontwikkeling zich versnellen. Hyundai en We Drive Solar werken intensief samen met deelautoconcepten in nieuwbouwwijken. Dat zorgt voor minder parkeerplaatsen (en meer grondopbrengst voor de altijd begerige projectontwikkelaars), maar ook voor minder problemen voor het overbelaste elektriciteitsnet. We Drive Solar heeft recent de krachten gebundeld met My Wheels, zodat opschaling sneller kan verlopen.

  • 3 CSP VOOR MAAKBEDRIJVEN

Met behulp van parabolische spiegels mikt Concentrated Solar Power (CSP) zonlicht op een vat zout, wat daardoor hoge temperaturen bereikt. Deze techniek wordt al lang op grote schaal benut, bijvoorbeeld in Spanje (foto boven), om elektriciteit op te wekken. De Nederlandse startup Suncom Energy maakt de CSP-techniek nu in het klein beschikbaar voor plaatsing op bedrijventerreinen. Daardoor zijn temperaturen tot 500°C mogelijk, wat veel maakbedrijven zal aanspreken die zoeken naar alternatieven voor aardgas. Is er geen proceswarmte nodig, dan kan er eenvoudig stroom mee gemaakt worden. De modules passen in een standaard container en het ruimtebeslag valt mee. Duur is het ook niet: de technologie is 40% goedkoper dan zonnepanelen en met subsidie concurrerend met aardgas.

Je ontdekt de complete top-10 van Niels Rood in onze nieuwe Innocatiecatalogus 2024. Alle details over die speciale uitgave vind je hier. Met onder meer:
4 Warmtecollectoren voor het drogen van biomassa en algenkweek
5 Aero-therm: warmtevraag beperken met een ultradunne laag
6 Slim verwarmen met Tibber Sensibo

Tekst: Niels Rood
Foto: Parabolische spiegels leveren veel hitte op voor productieprocessen en opwekken elektriciteit (foto Shutterstock).

Video Urgenda:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »