Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

woensdag 10 januari 2024

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de nieuwste trends in de architectuur- en bouwsector. Natuurlijk kunnen we niet heen om Kunstmatige Intelligentie (AI) en alle bedreigingen van broeikasgassen en de effecten daarvan op de bouw. Ook los daarvan pleit Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond; BNA) voor een nieuwe bouwcultuur.

In het hoofdinterview van de Innovatiecatalogus 2024 doet De Willigen, waarnemend voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, een aantal opmerkelijke uitspraken. Als we hem in het kader van deze speciale editie vragen naar de belangrijkste innovaties zegt De Willigen, partner-stedenbouwkundige en creatief directeur van De Zwarte Hond: “We moeten leren bouwen op een manier die de CO2-uitstoot sterk beperkt en een manier waardoor we langere tijd wat aan een gebouw hebben, en dat dan binnen de huidige marktcondities. Ik kom er hoe langer hoe meer achter dat dit alles niet lukt als we binnen de bouwkolom tegenover elkaar blijven staan. Los van alle mensen die van goede wil zijn, heb je aannemers die architecten zien als de grootste vijand, ontwikkelaars die vooral snel willen cashen en architecten die denken dat ze alleen maar hoeven te tekenen. We zullen moeten leren om veel beter, veel hechter en opener met elkaar samen te werken om de huidige, ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Daar zijn allerlei nieuwe samenwerkingsvormen voor nodig. Dat is de innovatie die we het hardste nodig hebben.”

Carbon Cost Tracker

In het magazine wordt nog veel dieper ingegaan op het bouwen met het CO2-vraagstuk als uitgangspunt. Van vele experts krijg je uitleg over het CO2-beleid (van de politiek), de normen en berekeningen, en het bouwen in de praktijk. En passant krijg je kijkjes in de keuken van bijvoorbeeld Frankrijk, Het Nieuwe Normaal, de nieuwe Carbon Cost Tracker en de vele, vele bouwmaterialen waarmee je anno nu al veel CO2-uitstoot kunt besparen of zelfs klimaatpositief kunt bouwen. Ook lees je veel meer over het meest circulaire, Nederlandse schoolgebouw dat in Kampen gaat verrijzen. Met speciale aandacht voor de opdrachtgever die hier haar nek uitstak: de gemeente Kampen.

Kunstmatige intelligentie was dé innovatie van 2023, maar voor de architectuur was dat geen nieuws. Parametrisch ontwerpen konden we immers al lang. Toch is er door de doorbraak van ChatGPT het nodige veranderd. Het bewijs wordt getoond met de afbeelding op onze cover. Betekent dat een bedreiging voor de architect? Ook daar gaat (onder meer) De Willigen in dit magazine op in.

Interessant zijn verder ook:

>10 innovaties die het gaan maken in 2024
>Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten
>Speelruimte voor ingewikkelde puzzel: de ondergrond als ontwerpopgave
>Bouwstenen: superslimme thermostaat, woningbouw op pontons en artistieke akoestiek
>Column Harm Valk: nieuwe wetten, nieuwe kansen
>Bijdragen van Auke Bleij (Future Architects), Sybren Bosch, Peter Fraanje, Willem van Genugten, Robbert Guis, Niels Rood, Norbert Schotte, Eva Stache, Jurriaan van Stigt, Reinoud van der Zijde.

Abonnement

Abonnees van Stedebouw & Architectuur ontvangen de Innovatiecatalogus 2024 in hun brievenbus en kunnen het volledige magazine ook in pdf-vorm downloaden in onze digitale bibliotheek.

Stedebouw & Architectuur verschijnt zes keer per jaar: vijf themanummers en de Innovatiecatalogus. Meer informatie over ons abonnement vind je hier.

Uiteraard kun je het magazine ook nabestellen. Een exemplaar kost € 35 exclusief verzendkosten. Mail je NAW-gegevens naar administratie@acquirepublishing.nl onder vermelding van 'Innovatiecatalogus 2024' en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »