Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

woensdag 10 januari 2024

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de nieuwste trends in de architectuur- en bouwsector. Natuurlijk kunnen we niet heen om Kunstmatige Intelligentie (AI) en alle bedreigingen van broeikasgassen en de effecten daarvan op de bouw. Ook los daarvan pleit Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond; BNA) voor een nieuwe bouwcultuur.

In het hoofdinterview van de Innovatiecatalogus 2024 doet De Willigen, waarnemend voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, een aantal opmerkelijke uitspraken. Als we hem in het kader van deze speciale editie vragen naar de belangrijkste innovaties zegt De Willigen, partner-stedenbouwkundige en creatief directeur van De Zwarte Hond: “We moeten leren bouwen op een manier die de CO2-uitstoot sterk beperkt en een manier waardoor we langere tijd wat aan een gebouw hebben, en dat dan binnen de huidige marktcondities. Ik kom er hoe langer hoe meer achter dat dit alles niet lukt als we binnen de bouwkolom tegenover elkaar blijven staan. Los van alle mensen die van goede wil zijn, heb je aannemers die architecten zien als de grootste vijand, ontwikkelaars die vooral snel willen cashen en architecten die denken dat ze alleen maar hoeven te tekenen. We zullen moeten leren om veel beter, veel hechter en opener met elkaar samen te werken om de huidige, ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Daar zijn allerlei nieuwe samenwerkingsvormen voor nodig. Dat is de innovatie die we het hardste nodig hebben.”

Carbon Cost Tracker

In het magazine wordt nog veel dieper ingegaan op het bouwen met het CO2-vraagstuk als uitgangspunt. Van vele experts krijg je uitleg over het CO2-beleid (van de politiek), de normen en berekeningen, en het bouwen in de praktijk. En passant krijg je kijkjes in de keuken van bijvoorbeeld Frankrijk, Het Nieuwe Normaal, de nieuwe Carbon Cost Tracker en de vele, vele bouwmaterialen waarmee je anno nu al veel CO2-uitstoot kunt besparen of zelfs klimaatpositief kunt bouwen. Ook lees je veel meer over het meest circulaire, Nederlandse schoolgebouw dat in Kampen gaat verrijzen. Met speciale aandacht voor de opdrachtgever die hier haar nek uitstak: de gemeente Kampen.

Kunstmatige intelligentie was dé innovatie van 2023, maar voor de architectuur was dat geen nieuws. Parametrisch ontwerpen konden we immers al lang. Toch is er door de doorbraak van ChatGPT het nodige veranderd. Het bewijs wordt getoond met de afbeelding op onze cover. Betekent dat een bedreiging voor de architect? Ook daar gaat (onder meer) De Willigen in dit magazine op in.

Interessant zijn verder ook:

>10 innovaties die het gaan maken in 2024
>Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten
>Speelruimte voor ingewikkelde puzzel: de ondergrond als ontwerpopgave
>Bouwstenen: superslimme thermostaat, woningbouw op pontons en artistieke akoestiek
>Column Harm Valk: nieuwe wetten, nieuwe kansen
>Bijdragen van Auke Bleij (Future Architects), Sybren Bosch, Peter Fraanje, Willem van Genugten, Robbert Guis, Niels Rood, Norbert Schotte, Eva Stache, Jurriaan van Stigt, Reinoud van der Zijde.

Abonnement

Abonnees van Stedebouw & Architectuur ontvangen de Innovatiecatalogus 2024 in hun brievenbus en kunnen het volledige magazine ook in pdf-vorm downloaden in onze digitale bibliotheek.

Stedebouw & Architectuur verschijnt zes keer per jaar: vijf themanummers en de Innovatiecatalogus. Meer informatie over ons abonnement vind je hier.

Uiteraard kun je het magazine ook nabestellen. Een exemplaar kost € 35 exclusief verzendkosten. Mail je NAW-gegevens naar administratie@acquirepublishing.nl onder vermelding van 'Innovatiecatalogus 2024' en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling

8 jul om 12:06 uur

In september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?

7 jun om 07:30 uur

Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking

4 jun om 07:30 uur

Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »