Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

donderdag 29 februari 2024

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige aspecten die veranderen door klimaatadaptatie en de gewijzigde waterhuishouding. Eén van de vele interessante sprekers is Gerrit Hiemstra.

Met de stijgende zeespiegel en veranderende weersomstandigheden is bouwen met water een kans én uitdaging. Dat alles zal duidelijk worden tijdens het symposium Building the Future in het auditorium van Hogeschool Windesheim Zwolle.

De zeespiegel stijgt, we hebben steeds meer last van heel droge en natte periodes. Bouwen in, op en met water is kansrijk en moet aan strenge regelgeving voldoen. Wat betekent dit voor de praktijk? De opleiding Bouwkunde van Hogeschool Windesheim Zwolle organiseert samen met Bouwend Nederland Regio Oost, het Zwols Architectuur Podium en Techniek Nederland voor de zesde keer het symposium Building the Future. Tijdens deze middag staat de weg naar nieuwe oplossingen in de bouw centraal.

Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra opent deze middag in Zwolle met inzichten over klimaatverandering en de structureel veranderende waterhuishouding in de woningbouw. Daarna presenteren en jureren studenten Bouwkunde van Windesheim innovatieve projecten. Vervolgens zijn er enkele masterclasses over drijvende woningen, natuurlijke oplossingen, klimaatadaptatie en de kaderrichtlijn water. Sprekers daarbij zijn experts als Pieter Figdor, Reginald Grendelman, Piet Zijlstra en Grietje Zeeman. Je ontdekt ook veel meer over het duurzame project Schoonschip, waarna het symposium eindigt met een interactief gesprek en gezellige borrel.

Dit zijn de vier (keuze)masterclasses:

 • Masterclass 1
  Ontdek met Pieter Figdor de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water. Leer hoe Havenlofts Nassauhaven in Rotterdam is ontstaan en krijg inzicht in stedelijke ontwikkeling.
 • Masterclass 2
  Stap in de wereld van multiscale nature-based solutions met Reginald Grendelman. Laat je inspireren terwijl hij vertelt over systeemdenken voor steden die klimaatbestendig en waterrijk zijn. Ontdek hoe je een systeemgericht ontwerp maakt met water als belangrijkste factor voor de toekomst.
 • Masterclass 3
  Reis mee met Piet Zijlstra en ontdek 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie, van Groningen naar Zwolle. Leer wat er al is gedaan en begrijp de impact op de regio, met speciale aandacht voor het gebruik van water in architectuur en stedenbouw.
 • Masterclass 4
  Duik in de kaderrichtlijn water met Martijn Verwoerd. Wat vraagt deze richtlijn concreet van toekomstige bouwprojecten? Zien we hierin een kans voor de natuur of hebben we te maken met een nieuwe crisis in de maak?  Leer hoe we in de toekomst kunnen bouwen met goede waterkwaliteit als belangrijkste fundament bij bouwprojecten.

Na de masterclasses volgt een lezing door Grietje Zeeman over het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw en de cruciale samenwerking tussen stakeholders. Marjan de Blok en Jeroen Apers lichten het project Schoonschip toe, de duurzaamste drijvende wijk van Europa. We sluiten af met een interactief gesprek en een gezellige borrel.

Het symposium wordt gehouden op maandag 18 maart 2024, van 13.30 tot 17.15 uur, in het Auditorium van Windesheim Zwolle (H1.30). Meld je hier aan.

Bron: Windesheim.nl
Foto: Wikkelboat

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »