Wikkelboat opent tweede locatie in de Rotterdamse Rijnhaven

vrijdag 9 juli 2021
In de afgelopen dagen zijn vier van de vijf Wikkelboats in de Rijnhaven aangemeerd. Op 8 juli opende de eerste Wikkelboat haar deuren. Als onderdeel van het tijdelijke project Floating Rotterdam bieden deze duurzame drijvende ‘tiny houses’ overdag ruimte aan ondernemers en ’s nachts ruimte aan iedereen die op een bijzondere locatie wil overnachten.

De Wikkelboats liggen aan een 36 meter lange steiger. Een hiervan is inmiddels ingericht en klaar voor gebruik, de overige drie worden in gereedheid gebracht en openen komende week hun deuren. In november volgt een vijfde Wikkelboat. Initiatiefnemer Sander Waterval vertelt: “We zijn apetrots dat we hier nu liggen en mogen bijdragen aan de metamorfose van de Rijnhaven.” De vijf Wikkelboats zijn slim ingericht zodat deze multifunctioneel gebruikt kunnen worden; overdag als vergader- of loungeplek en ’s avonds kan men er met 6-8 personen per boot overnachten. De Wikkelboats liggen de komende vijf jaar in de Rijnhaven, met de hoop opgenomen te worden in het lange termijn plan voor de Rijnhaven.

Over Wikkelboat

Wikkelboats zijn duurzaam gefabriceerde tiny houseboten die multifunctioneel ingezet kunnen worden. Zo kan een Wikkelboat onder andere worden gebruikt als pop-up store, vergaderruimte, woonkamer of overnachtingsplek. Momenteel liggen er ook twee Wikkelboats in The Red Apple Marina, die de afgelopen drie jaar wereldwijde media-aandacht hebben gekregen. Initiatiefnemer en bedenker is Sander Waterval, oprichter en mede-eigenaar van jachthaven The Red Apple Marina in het centrum van Rotterdam.

Wikkelboat uitzicht

Bijzonder project

Vrijwel alles aan dit project is bijzonder; niet alleen de Wikkelboats an sich met de bouwstructuur gemaakt van karton en de gigantische schokbreker aan de steiger, ook de financiering en exploitatie zijn bijzonder. Overdag zijn organisaties die zich inzetten voor bewoners in de wijk van harte welkom om tegen een geringe vergoeding gebruik te maken van de locatie als vergaderplek. Zodra het water voor recreatief gebruik wordt vrijgegeven, zullen ook watersportactiviteiten vanuit hier gefaciliteerd worden. Zo beschikt de locatie over buitendouches, zwemtrappen voor de personen die een plons willen wagen en bergruimtes onder water voor kajaks, sups, etc.

Financiering project

De financiering voor dit tijdelijke project met de naam “Floating Rotterdam” is grotendeels middels crowdfunding bij elkaar gehaald; Rotterdammers die initiatiefnemer Waterval kennen, steunen hem in zijn ambitie om het water in Rotterdam te benutten als buitenruimte voor recreatieve doeleinden. Ook heeft het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie, beter bekend als SOFIE, een lening verstrekt. SOFIE onderschrijft de meerwaarde van dit project als stimulans voor nieuwe (bouw)ontwikkelingen in en rondom de Stadshavens.

Wikkelboat interieur

Samenwerkingspartners

Floating Rotterdam gaat met veel partijen samenwerken: o.a. de Gemeente Rotterdam, filmtheater LantarenVenster, Wijkraad Katendrecht, Sportmonding Rijnmond en 010Sports. Gezamenlijk wordt ervoor gezorgd dat er passende programmering komt op en rondom het steigerpark. De Wikkelboats fungeren hierbij als uitvalbasis.

Geweldige uitvoering van deze Tiny waterhouses.

Ik wil graag wat meer informatie voor het huren wat zijn de kosten per dag .

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »