Nieuws

Grotiustorens in Den Haag wordt levendig woonkwartier

In Den Haag is gestart met de bouw van de twee Grotiustorens in Den Haag. De woontorens zijn een ontwerp van MVRDV en worden uitgevoerd door Provast.

De komst van de twee woontorens is een eerste stap naar een grootschalige transformatie van het stationsgebied tot een levendige stadswijk. De voetafdruk van de torens vloeit voort uit een intensieve studie naar de optimale zichtlijnen en verbindingen met de omgeving. Grotius I is smal, 120 meter hoog en vormt de begrenzing van de Utrechtsebaan. Aan beide kanten van het gebouw is voldoende ruimte over om de routes richting het Beatrixkwartier te creëren. Grotius II is met honderd meter hoogte compacter en bevindt zich naast het Prins Bernhardviaduct. Door de Utrechtsebaan te overkluizen en het geluid en de fijnstof weg te halen. De torens zijn opgebouwd als typische Haagse torens volgens de in 2016 vastgestelde hoogbouwvisie van de gemeente Den Haag. De torens zullen van veraf te herkennen zijn door de aangebrachte kroon bovenop het gebouw. De kroon bestaat uit een driedimensionaal landschap van terrassen en groen, ontworpen op de oriëntatie van de zon en het zicht op binnenstad en zee. De Grotiustorens worden gezien als een deel van de makeover van het Haagse stationskwartier. 


Het midden van elke toren heeft een kwalitatieve, natuurstenen gevel met grote ramen, om de bewoners optimaal zicht op de stad te geven. De kleur van het natuursteen verschuift over de onderste lagen gradueel van een frisse beige tint naar donkerdere, antraciete tint, waardoor de woontorens op straatniveau een 'zachte landing' maken. Deze zachte landing vormt als het ware de basis van de torens. 
De Grotiustorens krijgen straks 655 kwalitatief hoogstaande appartementen, deels sociale woningbouw, horeca in de plint en een ondergrondse parkeergarage. Met de Grotius-torens zetten Provast en MVRDV hun succesvolle samenwerking voort. Deze begon met de in 2014 geopende Markthal die niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister werd, maar ook een ingrijpende metamorfose betekende voor de buurt rondom station Rotterdam Blaak. De oplevering van de Grotiustorens wordt in 2022 verwacht.

Deel dit artikel