Nieuws

DownTown One geeft Tirana een enorme upgrade

In Tirana, de hoofdstad van Albanië, zijn de bouwwerkzaamheden begonnen van DownTown One. De woontoren telt 37 verdiepingen en is met een hoogte van bijna 140 meter het hoogste gebouw van stad en omgeving.

De kantoren en woningen hebben verschillende terrassen, dieptes en uitkragingen. Samen zorgen ze voor een gevel met een bijzonder reliëf, waarin de geografische hoogtekaart van Albanië te herkennen is. In deze kaart representeert elke woning een dorp of stad van Albanië. De multifunctionele toren - die bestemd is voor kantoren, commerciële ruimtes en appartementen - staat haaks op de Bulevardi Barjam Curri. Dankzij de rotatie is de belangrijkste gevel zichtbaar vanaf het Skenderbej-plein.

Uitkragingen

Wat het ontwerp vooral uniek maakt zijn de uitkragingen. Sommige steken twee, vier of zelfs zes meter uit. Anderen zijn juist de toren ingeduwd. Dit zorgt voor een speels effect. Op de andere gevel is het reliëf omgedraaid. Hierdoor is aan beide kanten van het gebouw een ander beeld van de hoogtekaart te zien. De uitkragingen zijn meer dan alleen cosmetisch. Ze zorgen voor een grote diversiteit aan appartementen en kantoorruimtes. Bewoners kunnen vanaf de straat meteen hun eigen woning aanwijzen, bijvoorbeeld in de 'Tirana-pixel', de 'Durës-pixel' en de 'Vlorë-pixel'. Vanaf de terrassen zal het voor hen gemakkelijk zijn om contact te leggen met andere bewoners, waardoor middenin de stad toch het gevoel van een hechte gemeenschap kan ontstaan. Alle ruimtes bieden bovendien fraai uitzicht over Tirana en de bergen die de stad omringen.

Groei

Waar Albanië tien jaar geleden nog het armste land van Europa was, heeft het tegenwoordig grote energie en is het bezig met een economische opmars. MVRDV wil dit gegeven benadrukken met de bijzondere gevel van het gebouw. Met een oppervlakte van 77000 m2 zal de DownTown One met zijn mix aan winkels, appartementen, horeca een belangrijke impuls geven aan het centrum van Tirana. Beneden is een park voorzien, die is beplant met lokale vegetatie. Daarnaast bevindt zich beneden een educatieve speeltuin. 
De toren van 37 verdiepingen heeft diverse lagen die elk een eigen functie vervullen. Op de eerste verdiepingen bevinden zich de kantoren en commerciële ruimtes, bovenin vanaf de 18e verdieping, zijn de appartementen met loggia's en terrassen met groen.

Ontwikkelgebied

MVRDV ziet Albanië als belangrijk ontwikkelgebied. Naast DownTown One werkt het bureau ook aan de transformatie van de Pyramid of Tirana, een voormalig communistisch monument. MVRDV zoekt bij de Albanese projecten waar het aan meewerkt, lokale architecten als partners en werkt met hen volgens de BIM-richtlijn. Omdat het gaat om een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen, wordt gewerkt volgens de meest strikte Europese bouwnormen en kwaliteitseisen. Dit gebouw is door MVRDV ontworpen in opdracht van ontwikkelingsmaatschappij Balfin & Kastrati Construction, onderdeel van de Kastrati Group. ARUP is de supervisor en belangrijkste adviseur voor de constructie en installaties. Co-architect is DEA Studio uit Tirana. Voor dit project wordt verder samengewerkt met MEP-adviseur Elteknik en constructie-adviseur LEAL. 

Deel dit artikel