Nieuws

Groosman geef sjeu aan Kreekbos Zuid

Groosman is winnaar geworden van de selectie voor de ontwikkeling van Kreekbos Zuid in Almere. In dit bijzondere woongebied heeft het architectenbureau een visie gemaakt voor vijftig woningen met ieder een bijzonder uitzicht en een unieke waterbeleving.

Kreekbos Zuid is een gebied binnen Almere Duin met water en bos als voornaamste landschappen. Het landschap is een belangrijke drager van Duin en vraagt om een grote mate van zorgvuldigheid bij de inpassing van het woonprogramma. In het gebied worden drie leefklimaten gerealiseerd: wonen aan de duindijk, wonen langs de beek en wonen rondom de kreek. Ieder gebied beschikt over eigen kenmerken en daarbij horende kwaliteiten. 


Op het terras van de duindijkwoningen is een bijzonder uitzicht over het Almeerstrand en het IJmeer aanwezig. De woningen rondom de kreek staan in een bosrijke omgeving. Hier kan men tot rust komen in een zitkuil met zicht op de natuur. In de beekwoningen is het intiem en ongedwongen wonen met een terras aan de Wim Eversbeek.

Inbedding in het landschap 

Het kleurenpalet van de materialisatie van de woningen sluit aan bij het omliggende landschap van de drie leefklimaten. Hout dient bij iedere woning als accent voor de buitenruimtes, waar de woningen als het ware een relatie met de natuur aangaan. 


De woningen in de zanderige duindijk kenmerken zich door zachte tinten en houten veranda in de duinen. Het kleurenpalet van de kreekwoningen in het bos zijn voornamelijk donkere, aarde tinten. De woningen kenmerken zich door de met hout omkaderde transparante achtergevel die zich naar het landschap opent. De woningen aan de beek bestaan uit natuurlijke grijstinten en hebben een deels omsloten terras direct aan het water. De architectuur van de woningen voegt zorgvuldig naar het landschap, waardoor deze opgaan in hun omgeving. 

Deel dit artikel