Nieuws

Nieuw: Booosting boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur

Booosting presenteert op 15 juni 2016 het boek 'Digitaal Vakmanschap in de Architectuur'. De publicatie geeft een beeld van de ontwerpwereld in de nabije toekomst. 3D technieken, algoritmisch ontwerpen en directe vertaling naar robotproductie zijn centrale thema’s.

De lancering van het boek vindt plaats op 15 juni tijdens een bijzonder congres over digitaal ontwerpen en produceren in de architectuur in de Berlagezaal van de TU Delft. Over digitaal vakmanschap organiseerde Booosting bij Studio RAP in Rotterdam tussen november 2015 en januari 2016 een driedaagse workshop in de serie Ontwerpen in de fabriek. De resultaten van de workshop zijn verwerkt in het boek.
 

Zeer leerzaam voor het vakgebied 

De publicatie is door zijn combinatie van praktische informatie over de technieken, middelen en vaardigheden, ervaringen van de deelnemers en beschouwende essays van een aantal experts uniek en zeer leerzaam voor het vakgebied van architecten. Maar ook voor het bouwsegment in bredere zin. Het geeft een beeld van de contouren van de ontwerpwereld in de nabije toekomst en de mogelijke voorwaarden en vaardigheden waar de toekomstige ontwerper aan moet voldoen.
 

Een steeds grotere invloed 

De informaticawereld krijgt een steeds grotere invloed op het ontwerpveld. De reguliere manier van computertekenen met Autocad en BIM zal snel achterhaald zijn. 3D-technieken, algoritmisch ontwerpen en directe vertaling naar robotproductie zullen een grotere verandering in de ontwerpmethodieken en architectuurproductie inluiden dan de overstap van de tekentafel naar de computer.


De workshop Digitaal vakmanschap, over robotische fabricage in de architectuur, gaf een groep vooraanstaande ontwerpers de kans om de potenties van deze nieuwe werkmethode te onderzoeken en met elkaar de ervaringen uit te wisselen. De uitkomsten, en dan niet alleen de fysieke resultaten maar ook de discussies onderling en met de begeleidende experts, zijn verhelderend voor de hele vakwereld.


Het boek is interessant voor architecten, ontwerpers, maar ook voor bouwbedrijven, constructeurs, fabrikanten en toeleveranciers in de bouw en voor de onderwijs- en onderzoekswereld. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creative Industrie en Kingspan.
 

Praktische informatie

 • Titel: Digitaal Vakmanschap in de Architectuur
 • Serie:  Ontwerpen in de Fabriek
 • Uitgever: Booosting
 • Distributeur:  Acquire Publishing
 • Prijs: € 19,50 (incl. btw, excl. portokosten)
 • Bestellen: klik hier

Congres en boeklancering

Op het gelijknamige congres Digitaal Vakmanschap in de Architectuur lichten de schrijvers hun bijdrage toe en wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan prof. Thijs Asselbergs, hoogleraar Architectural Engineering TUD Bouwkunde. Aansluitend geeft Asselbergs een lezing met als titel: De 5e industriële revolutie komt eraan!

 • Dag: woensdag 15 juni 2016
 • Tijd:  13:30 - 19:00 uur
 • Locatie: TU Delft Bouwkunde, Berlagezaal 1
 • Toegang:  gratis voor Booosting aangeslotenen, studenten en pers. € 50,- voor niet-aangeslotenen.
 • Programma en reserveren: klik hier

Deel dit artikel