Nieuws

Tainan heeft straks enorme markthal

In Tainan, Taiwan, is gestart met de constructie van Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market. Dit is een nieuwe groothandelsmarkt ten oosten van de stad.

De markt wordt een belangrijke aanvoershaven voor vers groente en fruit en moet daarnaast een trekpleister worden voor dagjesmensen. Het groene 'boerderijdak' is toegankelijk voor bezoekers en biedt hen een imponerend uitzicht over het omringende berglandschap. 


Het ontwerpteam van MVRDV heeft de geleerde lessen van Markthal Rotterdam meegenomen in het ontwerp van de markthal in Tainan. Dat begon met de behoefte aan een goed geventileerde, hoge ruimte met daarbij de wens er een landbouwpark van te maken dat het omreizen waard is. De locatie is bijzonder geschikt voor beide functies. 


 De markt heeft een open structuur. Het golvende dag zorgt voor een goede koeling en geeft de markt tegelijk het aanzicht van een heuvellandschap. Het vormt een landschap van terrassen. Elk terras krijgt een eigen gewas waar producten uit de streek groeien. Water kan omhoog worden gepompt, maar wordt ook op de terrassen zelf verzameld via waterretentie, wat bevorderlijk is voor de duurzaamheid. 


Op elk terras zorgt beplanting voor beschutte plekken. Bezoekers kunnen gebruikmaken van de bankjes. De verschillende terrassen zijn verbonden met paadjes. De markt bevat verder vier verdiepingen met administratiekantoren van de markt, een restaurant en een tentoonstellingscentrum. Daar kunnen landbouwproducten uit de regio worden getoond, wat ideaal is voor schoolbezoeken. 


De combinatie van landbouwgebieden, bergen en stad is datgene wat deze markthal zo speciaal maakt. "Dit nieuwe project is zowel een compliment voor, als een voortzetting van de omgeving", aldus Winy Maas van MVRDV. Daarnaast is het bijzonder functioneel en voldoet het aan alle eisen voor het veilen, kopen en verkopen van goederen. Het terrasvormige dak biedt onderzoekers de kans om te ontsnappen aan het hectische leven. 

Deel dit artikel