Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

donderdag 25 april 2024

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met de belangen van andere gebruikers in de openbare ruimte. Zo blijft er volgens veel experts te weinig ruimte over voor spelen en bewegen. Of valt dat wel mee?

Met bovenstaande als uitgangspunt poneerde het magazine Buiten Spelen & Bewegen in haar nieuwste digitale uitgave de stelling: ‘In de verdichte steden is nog voldoende onbenutte ruimte voor spelen en bewegen’. Een panel van vijf experts liet daarover haar licht schijnen.

De openbare ruimte naar ieders wens indelen is een vrijwel onmogelijke opgave. Bij de aanleg of herinrichting van wijken of buurten strijden allerlei belangen om voorrang. Spelen en bewegen is een van die zaken die in de ogen van velen te weinig ruimte krijgt toebedeeld. Maar waar een wil is, is een weg, luidt het gezegde.

Als er geen speelplek is, zijn kinderen vaak zelf creatief genoeg om toch een speelplek te creëren. Hoe creatief gaan we om met de ruimte die er wel beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld schoolpleinen, sportaccommodaties, georganiseerde speeltuinen, de buitenruimte? Benutten we die wel ten volle?

Voldoende onbenutte ruimte

Anton Stoter
Anton Stoter

Buitenspelen legde bovenstaande stelling voor aan een panel met: Werner ter Avest, Eelco Koppelaar, Esther Laurens, Veronica van Ofwegen en Anton Stoter. De laatste reageerde als lid van het Team Sportservice Amsterdam als volgt:

“Ja, er is nog voldoende onbenutte ruimte voor spelen of bewegen. Echter, deze ruimte staat onder druk. Het blijft een lastige keuze voor gemeenten om de juiste invulling te geven aan de bestemming. Mocht een ruimte worden ingericht voor spelen en bewegen, dan wil dat niet zeggen dat inwoners hier gebruik van maken.

Er is extra aandacht nodig om inwoners te leren, hoe gebruik te maken van de faciliteiten in de openbare ruimte. Daarnaast is van belang om eigenaarschap te creëren, zodat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving. Het inrichten van de omgeving zou dus hand-in-hand moeten gaan met een activatieprogramma waarbij van lokale aanbieders en sleutelfiguren wordt gebruikgemaakt, zodat de investering optimaal tot zijn recht komt.

Het belang van ouders wordt vaak onderschat, zeker in een stedelijke omgeving waar veiligheid niet altijd vanzelfsprekend is. Ouders van nu hebben vroeger ook buiten gespeeld, maar vinden het niet vanzelfsprekend dat hun kinderen dat ook doen. Vies worden, vallen en opstaan, het hoort er allemaal bij. Veel ouders ervaren dit als ongemakkelijk. Het informeren en betrekken van ouders zou hierbij een belangrijke factor kunnen zijn. Ouders die met elkaar toezien op de veiligheid van hun kinderen, en die van anderen, dragen op hun beurt weer bij aan een buurt waar buitenspelen vanzelfsprekend is.

Dus, gemeenten, geef inwoners voldoende invloed bij de participatie en betrek ze daarna bij de activatie, zodat de orgware, hardware en software (BVO model - kenniscentrum sport en bewegen) zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de bewoners uit de wijk!”

Lees nu de andere vier reacties op de stelling in de nieuwste editie van Buiten Spelen & Bewegen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Impasse in gebiedsontwikkeling

12 jun om 07:30 uur

Nederland heeft de intentie om een derde van de woningen op zeventien grootschalige woninglocaties te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid beter met beweegvriendelijke infrastructuur

29 mei om 07:30 uur

Ontwerp een stad die vriendelijk is voor voetgangers en fietsers en je ziet dat beleid terug in cijfers over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Focus Stedebouw & Architectuur op dynamiek Nederlandse delta

23 mei om 15:00 uur

De nieuwe Stedebouw & Architectuur (#3) is van de drukpersen gerold. Met de Delftse universitair…

Lees verder »
descriptionArtikel

Draag ook bij aan een beweegvriendelijke leefomgeving

21 mei om 07:30 uur

Gezondheid is in het gros van de gemeentelijke en provinciale Omgevingsvisies een belangrijk thema en daarmee…

Lees verder »