Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

donderdag 25 april 2024

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met de belangen van andere gebruikers in de openbare ruimte. Zo blijft er volgens veel experts te weinig ruimte over voor spelen en bewegen. Of valt dat wel mee?

Met bovenstaande als uitgangspunt poneerde het magazine Buiten Spelen & Bewegen in haar nieuwste digitale uitgave de stelling: ‘In de verdichte steden is nog voldoende onbenutte ruimte voor spelen en bewegen’. Een panel van vijf experts liet daarover haar licht schijnen.

De openbare ruimte naar ieders wens indelen is een vrijwel onmogelijke opgave. Bij de aanleg of herinrichting van wijken of buurten strijden allerlei belangen om voorrang. Spelen en bewegen is een van die zaken die in de ogen van velen te weinig ruimte krijgt toebedeeld. Maar waar een wil is, is een weg, luidt het gezegde.

Als er geen speelplek is, zijn kinderen vaak zelf creatief genoeg om toch een speelplek te creëren. Hoe creatief gaan we om met de ruimte die er wel beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld schoolpleinen, sportaccommodaties, georganiseerde speeltuinen, de buitenruimte? Benutten we die wel ten volle?

Voldoende onbenutte ruimte

Anton Stoter
Anton Stoter

Buitenspelen legde bovenstaande stelling voor aan een panel met: Werner ter Avest, Eelco Koppelaar, Esther Laurens, Veronica van Ofwegen en Anton Stoter. De laatste reageerde als lid van het Team Sportservice Amsterdam als volgt:

“Ja, er is nog voldoende onbenutte ruimte voor spelen of bewegen. Echter, deze ruimte staat onder druk. Het blijft een lastige keuze voor gemeenten om de juiste invulling te geven aan de bestemming. Mocht een ruimte worden ingericht voor spelen en bewegen, dan wil dat niet zeggen dat inwoners hier gebruik van maken.

Er is extra aandacht nodig om inwoners te leren, hoe gebruik te maken van de faciliteiten in de openbare ruimte. Daarnaast is van belang om eigenaarschap te creëren, zodat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving. Het inrichten van de omgeving zou dus hand-in-hand moeten gaan met een activatieprogramma waarbij van lokale aanbieders en sleutelfiguren wordt gebruikgemaakt, zodat de investering optimaal tot zijn recht komt.

Het belang van ouders wordt vaak onderschat, zeker in een stedelijke omgeving waar veiligheid niet altijd vanzelfsprekend is. Ouders van nu hebben vroeger ook buiten gespeeld, maar vinden het niet vanzelfsprekend dat hun kinderen dat ook doen. Vies worden, vallen en opstaan, het hoort er allemaal bij. Veel ouders ervaren dit als ongemakkelijk. Het informeren en betrekken van ouders zou hierbij een belangrijke factor kunnen zijn. Ouders die met elkaar toezien op de veiligheid van hun kinderen, en die van anderen, dragen op hun beurt weer bij aan een buurt waar buitenspelen vanzelfsprekend is.

Dus, gemeenten, geef inwoners voldoende invloed bij de participatie en betrek ze daarna bij de activatie, zodat de orgware, hardware en software (BVO model - kenniscentrum sport en bewegen) zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de bewoners uit de wijk!”

Lees nu de andere vier reacties op de stelling in de nieuwste editie van Buiten Spelen & Bewegen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »