Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de toekomst - rekening houdend met klimaatverandering - nog veilig gebouwd kan worden. In het definitief ruimtelijk afwegingskader wordt volop rekening gehouden met waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en beschikbaarheid van drinkwater.
Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

Het ruimtelijk afwegingskader, zo schrijft www.kanbouwen.nl, is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het geeft inzicht in de plekken waar, gegeven het water- en bodemsysteem, ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden (eventueel met randvoorwaarden). Daarnaast maakt het afwegingskader ook duidelijk op welke plekken er niet gebouwd kan worden.
Sturing en stappen
Het ruimtelijk afwegingskader toont in de vorm van een beslisboom een serie thematische ‘sturingskaarten’. Verder word je geholpen met een stappenplan voor het gebruik en een overzicht van de locaties waar gebouwd kan worden.
Mis je de natuurgebieden in de kaarten? Het ministerie heeft ervoor gekozen om in de sturingskaarten alleen de specifieke thema’s aan te geven. De bebouwing, infrastructuur en andere reeds bestaande elementen zijn óók niet opgenomen. Er wordt uiteraard niet gebouwd in natuurgebieden.
Markeermeer en IJsselmeergebied
Het ruimtelijk afwegingskader wordt gebruikt bij alle projecten waarvoor op 1 januari 2025 nog geen bestemmingsplan is vastgesteld. Dit volgt uit de Kamerbrief Water en Bodem sturend. Voor vergevorderde projecten in gebieden die rood op de kaart zijn gekleurd, worden uitzonderingen gemaakt.
Wat vergevorderde projecten zijn, is gedefinieerd in de Kamerbrief Buitendijks bouwen in het Markermeer en IJsselmeergebied van 5 oktober 2023. Er volgt nog een verkenning naar hoe het ruimtelijk afwegingskader het beste geborgd kan worden.
Bovenstaande thema’s komen uitgebreid aan bod in de nieuwe Stedebouw & Architectuur, thema Transformatie & Transities. Deze printeditie verschijnt eind mei. Wil je dat nummer ook ontvangen? Neem dan meteen een abonnement.
Bron: Dit bericht verscheen eerder op KAN.
Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…