Nieuws

Nieuw onderwijsgebouw voor zorgmedewerkers van de toekomst

Het werk in de sectoren zorg en welzijn verandert: meer overlap tussen de beroepen en gebruik van technische innovaties. Dat stelt andere eisen aan de opleidingen voor nieuw personeel, bijscholingen van bestaand personeel en vraagt modernisering van de faciliteiten van de opleidingen.

Om in te spelen op deze ontwikkeling liet het Nova College voor de opleiding Zorg en Welzijn een nieuw onderwijsgebouw ontwikkelen op de Nova Campus Haarlem. Dit gebouw biedt niet alleen ruimte aan het toenemend aantal studenten, het stimuleert tevens meer samenwerking tussen de opleidingen Zorg en Welzijn en huisvest de nieuwste technieken. Hier worden de zorgmedewerkers van de toekomst opgeleid. Het energieneutrale onderwijsgebouw van 6.000m2, (Care) maakt onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, dat naast de nieuwbouw ook bestaat uit een multifunctioneel paviljoen van 500 m2 (De Mug) en een nieuwe, door groen omzoomde fietsenstalling.


Het onderwijsgebouw is in nauwe samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en de medewerkers, docenten en studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn van het Nova College tot stand gekomen. De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn dan ook afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. Zo beschikt het gebouw over een compleet nagebouwde dokters- en tandartspraktijk en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst. Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is omgebouwd tot levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen balie, inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte waar studenten leren om medicijnen te maken.  


Het nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw bevindt zich op dezelfde locatie als het hoofdgebouw van het Nova College in Haarlem. In samenwerking met landschapsarchitect ZUS tekende Paul de Ruiter Architects tevens voor de transformatie van het terrein tot een frisse, groene en aantrekkelijke buitenruimte. De verkeersstromen zijn gescheiden van de voetgangersstroom. Hierdoor ontstaat een overzichtelijk campusterrein dat veilig is voor voetgangers. De randen van het gebied zijn zo groen mogelijk ingericht, met grasheuvels, struiken en bomen. De nieuwbouw geeft de campus zo samen met deze landschappelijke randen een intieme uitstraling.


Het hart van de campus wordt gevormd door het opvallende ronde multifunctionele paviljoen, De Mug. Hier kunnen studenten van de nieuwbouw en bestaande bouw elkaar ontmoeten. Het paviljoen bestaat uit een grote houten constructie. Dit geeft het gebouw een unieke eigen identiteit. Het groene dak op het paviljoen zorgt naast de isolerende werking voor continuïteit van het groene landschap van de campus.

 

 

 

Deel dit artikel