De levensloopbestendige woonomgeving
Annemieke Molster, van Molster Stedenbouw in Arnhem: “Voor bewoners is het belangrijk om mobiel te zijn. Mobiliteit betekent namelijk vrijheid, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. De woonomgeving moet het voor iedereen mogelijk maken om prettig buiten te zijn en zelf ergens naar toe te kunnen gaan en mee te participeren in de samenleving. Dat kan met allerlei vervoersmiddelen, maar lopen kan iedereen, met of zonder hulpmiddel. Lopen is de meest levensloopbestendige vervoerswijze.”
Taak voor gemeenten
“Het levensloop bestendig maken van de (woon)omgeving is een belangrijke taak voor gemeenten, zeker nu gemeenten er zoveel zorgtaken bij hebben gekregen. Door meer aandacht aan voetgangers te geven, kunnen immers zorgkosten worden bespaard. Hiervoor is het nodig dat verschillende afdelingen met elkaar samenwerken: stedenbouw, openbare ruimte, verkeer en beheer, maar daarnaast ook ouderenzorg en de GGD’s.” Hoe dat in de praktijk van alledag wordt vertaald laat Molster zien (en horen) in het werkatelier. Onderbouwd met voorbeelden en best practices.
In het werkatelier heeft Annemieke enkele gemeentes uitgenodigd, waaronder Jaap Verkroost, van gemeente Stichtse Vecht. In het dorp Loenen aan de Vecht is een innovatieproces gestart waarbij de lokale ouderenhuisvesting wordt gerenoveerd en (deels) omgebouwd tot zelfstandige woningen voor ouderen. De wethouder meent in dat verband, dat ook de woonomgeving en de routes naar voorzieningen bekeken moeten worden. Ook aanwezig is Erik van Hal van de gemeente Eindhoven. Eindhoven loopt voorop als het gaat om beleid voor voetgangers. Ook zij willen kijken op welke manier extra aandacht aan senioren kan worden besteed.
Starterspakket
Om gemeenten te helpen hun stad of dorp voetgangersvriendelijk te maken voor senioren ontwikkelt Molster Stedenbouw in opdracht van Blijf Veilig Mobiel een starterspakket. In het werkatelier belicht Molster relevante onderdelen uit dit pakket, zoals het stappenplan om de openbare ruimte beter in te richten en een communicatieplan. “Juist de combinatie van inrichting en communicatie zet zoden aan de dijk en zorgt ervoor dat mensen mobiel en gezond blijven gedurende hun hele levensloop.”
Meer weten over Week van de Openbare Ruimte? Aanmelden? Kijk op www.weekvandeopenbareruimte.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Projecten versnellen door opgaven apolitiek te maken
21 jul om 07:30 uur 12 minIn het huidige, onrustige tijdsgewricht komen veel planontwikkelingen tot stilstand. Politieke strubbelingen en…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Reactie toevoegen