Artikel

Flexibele bouwwijze voor veranderende zorgbehoefte

De zorg is constant aan verandering onderhevig. Denk aan nieuwe eisen vanuit de overheid, behandelingen die uit een zorgpakket verdwijnen, behandelmethodes die veranderen, een doelgroep die groeit of krimpt. Als zorginstelling wil je hierop kunnen inspelen met huisvesting die meebeweegt.

Parnassia / Anteskoos voor een samenwerking met Wagenbouw. Het bouwbedrijf is gespecialiseerd in tijdelijke huisvesting en richt zich met nameop zorginstellingen en scholen, maar ook op kwalitatieve kantoor- en industriegebouwen.


Parnassia is een zorginstelling voor psychiatrie en verslavingszorg. De medewerkers begeleiden en behandelen mensen met psychische problemen, variërend van lichte psychische klachten tot verslaving en ernstige psychiatrische aandoeningen. Om deze zorg te leveren heeft Parnassia diverse zorglocaties, waaronder locaties met huisvesting voor de patiënten.  
De relatie tussen
Parnassia en Wagenbouw gaat ver terug. Zo heeft Wagenbouw in het verleden voor diverse zorglocaties tijdelijke huisvestingsoplossingen gevonden. Voor de ontwikkeling van de nieuwe locatie met huisvesting koos Parnassiaopnieuw voor Wagenbouw, vanwege de duurzame,modulaire bouwwijze. 


“Die bouwwijze
houdt in dat onze gebouwen uit losse modulesbestaan, legt John Ouburg accountmanager bij Wagenbouw uit.Eén module is 3 bij 6 meter en is feitelijk een kubus met een vloer, een stuk dak en een gevel. Je kunt ze vergelijken met legoblokken. Door de modules aan elkaar te schakelen en te stapelen ontstaat een gebouw. 


John:
“Deze manier van bouwen is aantoonbaar veiliger, sneller en kostenefficiënter dan de traditionele manier van bouwen. En misschien nog wel belangrijker: volledig circulair. Dat is de kerngedachte achter modulair bouwen; dat je het te allen tijde weer volledig kunt ontmantelen enaanpassen, of de modules kunt vervoeren naar een nieuwe locatie en daar weer een nieuw gebouw kunt neerzetten. Dit was voor Antes een belangrijke reden om voor dit project weer voor ons te kiezen.
Theo du Mez, projectmanager vastgoedontwikkeling van Parnassia, bevestigt dit: Voor ons is het belangrijk dat een gebouw met ons mee kan veranderen. Als we besluiten om ergens een andere doelgroep te vestigen, vereist dit soms een aanpassing van het gebouw. We hadden al een gebouw van Wagenbouw staan, dat na tien jaar buiten gebruik was geraakt. Voor een doelgroepdie met spoed een klinisch onderkomen nodig had, pastenwe de bestaande, tijdelijke huisvesting aan en breiddendie uit. Dankzij de modulaire bouw konden we dit flexibel en snel realiseren. 


Voor
het nieuwe project werd een deel van het gebouw zo gemaakt dat het bijna één op één is te demonteren en binnen de organisatie weer opnieuw kan wordeningezet.Theo: Voor deze kliniek hadden we een aantal specifieke ruimtes nodig. Dit vroeg om een hoge investering. Omdat het een tijdelijke locatie betreft, hebben we Wagenbouw gevraagd om het ontwerp zo te maken dat we deze ruimtes later opnieuw kunnen gebruiken. Dit kan met de andere modules natuurlijk ook, maar vaak strip je een module tot casco en dat wilden we in dit geval niet. 


Wagenbouw
ontwierp blokken voor Parnassia die in hun geheel uit elkaar kunnen schuiven en op een vrachtwagen kunnenworden vervoerd. Theo: “Natuurlijk moet je daarna reparaties doen aan de vloer en het plafond, maar de module is op heel korte termijn weer functioneel. Alle belangrijke materialen blijven intact.Wagenbouw is voor ons wederom een praktische, ervaren en flexibele partner gebleken. Ook voor andere zorginstellingen is modulair bouwen zeker het overwegen waard. 


Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 01/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Deel dit artikel