Project

BIG ontwerpt superduurzame fabriek The Plus

Bjarke Ingels Group (BIG) heeft het ontwerp onthuld voor The Plus, de meest duurzame fabriek voor stedelijk meubilair ter wereld. Het pand van de Noorse ontwikkelaar Vestre wordt geïntegreerd in een bos, waarbij het groen deel van het gebouw vormt.

BIG noemt het ontwerp een ‘dorp’, bestemd voor een gemeenschap die zich toewijdt aan het uitstootvrij produceren van stedelijk meubilair. Het gaat om een pand van 6.500m2 in een park van 300 ha, dat dienst doet als een wandel- en kampeerspot.

Duurzaam

The Plus wordt het eerste industriële gebouw in de Noorse regio dat BREEAM Outstanding behaalt. Dat is te zien aan de keuze voor de materialen: de gevel is gemaakt van lokaal verworven hout en er wordt gebouwd met duurzaam beton en gerecycled staal. Ook is het ontwerp gebaseerd op de principes van hernieuwbare en schone energie, onder andere via zonnepanelen en een warmte-koudeopslag, waarbij wordt gegarandeerd dat de fabriek minimaal vijftig procent minder uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt dan vergelijkbare fabrieken.

Ontwerp

The Plus wordt gebouwd in het dorp Magnor. Het pand wordt opgezet rond een centraal kantoorgebouw en tentoonstellingshal, die toegang biedt naar vier productiehallen die uit de centrale volume ‘steken’. Dit creëert van bovenaf gezien de plus waar het gebouw naar vernoemd is.



Beeld door Lucian R


De plusvorm laat een soepele overgang tussen de productiehallen toe voor een betere efficiency van de medewerkers. Collega’s en bezoekers kunnen genieten van een openbaar en circulair plein in de centrale hub, waar ook de nieuwste meubilaircollectie tentoongesteld wordt. Het plein is tevens een panopticum, waar bezoekers en medewerkers de volledig transparante fabrieksprocessen kunnen aanschouwen.



Beeld door Lucian R

Smart en groen

The Plus is bovendien een smart factory: slimme robots, zelfrijdende trucks en diverse fabrieksfuncties die via een app te regelen zijn. Elke machine wordt toegewezen aan een van de tweehonderd kleuren van Vestre, die als lijnen verwerkt zijn in de vloer van de productiehallen. Deze kleurrijke routes helpen bezoekers het productieproces te volgen.


Elke productiehal kent een deels verhoogd plafond dat zowel uitzicht biedt op de hal zelf, als op de bosrijke buitenruimte. Langs twee van de hallen loopt het plafond door in een looppad waarmee bezoekers het gebouw kunnen oplopen, om vanuit de centrale hal uitzicht te hebben op de fabriek. Vanaf de buitenkant wordt men uitgenodigd om verder te wandelen in het bos.



Beeld door Lucian R


De bouw van The Plus moet in de herfst van dit jaar starten.
Neem hier een kijkje in het ontwerp.

Deel dit artikel