Nieuws

Thaise winnaar Brick Award 2014

Wienerberger heeft op 8 mei vijf internationale projecten met een buitengewone baksteenarchitectuur beloond met de Brick Award 2014. Vera Yanovshtchinsky van het gelijknamige Haagse architectenbureau had zitting in de jury. Deze jury beoordeelde projecten uit 26 landen. Grote winnaar is het Kantana Film & Animation Institute in Thailand, dat is opgebouwd uit meer dan 600.000 handgemaakte bakstenen.

 

Bangkok Project Studio imponeerde de jury met het Kantana Film & Animation Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Bij dit gebouw heeft baksteen niet alleen een decoratief doel, maar is het bepalend voor de hele bouwconstructie. Het winnende opleidingscentrum is opgebouwd uit ruim 600.000 handgemaakte bakstenen. Het feit dat werklozen zijn opgeleid om het bouwwerk te realiseren, geeft aan dit project een extra sociale betekenis. Naast de hoofdprijs is ook de award in de categorie 'speciale oplossingen' aan dit project toegekend. 

 

Belgisch succes

 In de categorie 'openbaar hergebruik' overtuigde de Belgische Studio 51N4E met het Buda Kunstencentrum in Kortrijk. Een voormalige textielverffabriek op het eiland Buda is omgebouwd tot een royaal onderkomen voor culturele activiteiten. Bestaande bakstenen muren zijn schoongemaakt en gerenoveerd. Samen met het houtwerk en de betonnen kolommen geeft de gele baksteen het gebouw een bijna fluweelachtige uitstraling.

De winnaars in de andere categorieën zijn afkomstig uit China, Duitsland, Spanje, Kroatië en Finland. Kijk op www.brick14.com voor meer informatie over de winnende projecten.    

 

 

Deel dit artikel