Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

donderdag 18 april 2024

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’, gekleurde glazen bollen. Bij de renovatie van dit kunstwerk zijn ook producten van Triflex gebruikt. De oude afdichting van de kunstvijver was versleten, waardoor een nieuwe afdichting nodig was.

Het project

Het kunstwerk ‘The Niijima Flouts’ is ontworpen door de Amerikaanse glasblazer en beeldhouwer Dale Chihuly. Hij had in zijn jeugd al een fascinatie voor het glas dat aanspoelde op het strand en dat door de zee helemaal glad en rond geschuurd was. Na een bezoek aan het eiland Niijima in Japan, raakte Chihuly geïnspireerd voor dit kunstwerk. De naam, The Niijima Floats, verwijst naar de holle glazen drijvers van Japanse visnetten. De enorme ’drijvende’, gekleurde glazen bollen op Schiphol, maar liefst 85 stuks in wel 300 verschillende kleuren, zijn hierop geïnspireerd.

De uitdaging

Om de bollen te laten ‘drijven’ is een goede afdichting nodig, zodat er zonder problemen water toegevoegd kan worden aan het kunstwerk. De oude afdichting die bij het kunstwerk was gebruikt, was in de loop van de jaren versleten geraakt. Daarom werd gezocht naar een product waarmee de vijver opnieuw kon worden afgedicht. Daarnaast was het van belang om niet af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp, waarbij de vijver een zwarte kleur had. De afdichting moest daarom dus ook zwart van kleur zijn.

De oplossing

Voor het afdichten van de kunstvijver bood Triflex SmartTec de oplossing. Dit 1-componenten, vliesversterkte systeem is ideaal voor de afdichting van zowel complexe details als volledig oppervlakken, waarbij het materiaal zich naadloos aanpast aan de ondergrond van de constructie. Daardoor wordt een duurzame en betrouwbare oplossing gewaarborgd. Daarnaast is Triflex SmartTec gecertificeerd met EMICODE EC1PLUS, de beste emissieklasse die voldoet aan de hoogste milieu- en gezondheidseisen. Hierdoor is Triflex SmartTec een betrouwbare oplossing.

Triflex SmartTec is ook geurbeperkt, waardoor er geen geuroverlast plaatsvindt. Dat is extra van belang bij dit project, aangezien het om een binnenruimte gaat. Een belangrijke wens van de opdrachtgever was om de afdichting weer in het zwart te krijgen. Daarom is voor dit project een zwarte Triflex SmartTec geproduceerd. Zo kon het kunstwerk volgens het oorspronkelijke ontwerp worden afgedicht.

Voor de randen werd Triflex SmartTect Fibre gebruikt, wat speciaal wordt toegepast bij kritische details die moeilijk te behandelen zijn, waarbij men het Triflex Speciaalvlies niet kan aanbrengen en geen Triflex membraan kan worden gerealiseerd.

Het proces

Erkend Triflex applicateur Meekelenkamp is met de opdracht aan de slag gegaan. Zij hebben veel ervaring in het werken met Triflex, waardoor ze een geschikte partij zijn voor het aanbrengen van de Triflex producten bij dit project. De klus is in verschillende stappen uitgevoerd. Allereerst is begonnen met voorbereidende werkzaamheden, voordat gestart kon worden met het aanbrengen van de Triflex producten. De loszittende onderdelen van de oude afwerking werden verwijderd, waarna de rest van de oude afwerking werd gladgeschuurd. Vervolgens is Meekelenkamp eroverheen gegaan met Triflex Reiniger. Daarna kon de Triflex SmartTec worden aangebracht op de vijver en de Triflex SmartTect Fibre langs de randen.

Het resultaat

De kunstvijver is weer helemaal waterdicht. Het water kan zonder problemen aan de kunstvijver worden toegevoegd. Bezoekers van Schiphol kunnen uiteindelijk weer genieten van dit bijzondere kunstwerk.

Bron: Triflex

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »
descriptionArtikel

VKG Architectuurprijs voor De Wheermolen en De Eenhoorn

8 dec 2023

Aansluitend op ons Seminar Circulair Ontwerpen werden de winnaars bekendgemaakt van de dertiende editie van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »