De mens achter duurzame dakbedekking

maandag 4 maart 2024

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch maakt al 45 jaar dakbedekking met een lange levensduur. Daarbij is niet alleen het product (waterdichte kwaliteit) van belang, maar ook de mens. Commercieel directeur Chris Nijholt en technisch directeur Coen van der Kooij vertellen uitvoerig over Wédéflex en de menselijke factor die bij hen past.

Bij Wédéflex ligt de focus op kwaliteit en dit biedt voorschrijvers veel ontwerpvrijheid. Zo krijgen zij alle ruimte voor het ontwerpen van daksystemen die tientallen jaren meegaan. Dat wordt mogelijk gemaakt door de passie, kennis en jarenlange ervaring van de medewerkers bij Wédéflex. Ze volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet, gaan mee met de tijd en lopen voorop in de markt. Dit zorgt voor kwaliteitsoplossingen.

Jonge generatie

Chris Nijholt

Naast de uitdagingen en kansen voor technische productdetails (lees daarvoor deel 1 van dit drieluik), ligt er ook een uitdaging voor het behoud van kennis, doordat ervaren krachten langzamerhand de branche verlaten. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen voor bouwinnovaties. Nijholt vertelt: “Wij komen nog uit de tijd dat ons verhaal heel erg technisch werd ingestoken en dat we pas communiceerden over een nieuw product of innovatie als het 100% goed was. Tegenwoordig communiceren we anders met onze opdrachtgevers. Het zijn vaak jonge mensen die graag meer meegenomen willen worden in het proces. Zij willen graag horen in hoeverre wij bezig zijn met duurzaamheid en willen zien hoe wij innoveren. Dit betekent dat we ze nu meer betrekken bij onze innovaties, die soms ook met vallen en opstaan gaan.”

“Het geeft mij veel energie”, gaat Nijholt verder, “dat we die veranderingen doormaken, waarbij we nog steeds wel sterk technisch georiënteerd zijn. Dat geldt voor de meeste van mijn collega’s en is ook logisch. We verkopen immers een technisch product en dat verkopen we uiteindelijk vooral vanuit de technische finesses. Het product moet dus goed zijn en het verhaal moet kloppen. Daarbij doen wij niet aan greenwashing of window dressing. In de huidige maatschappij en markt, waarin iedereen hard schreeuwt hoe goed ze zijn, is dat een uitdaging. Moeten wij ook wat harder van de daken gaan schreeuwen? Dat moet ook bij je passen en wij zijn meer een bescheiden club. Toch zijn wij met de marketing wel een andere koers aan het varen en ook dat geeft energie.”

Duurzame relaties

De personeelsmarkt is momenteel een uitdaging, al zijn de (zestien) medewerkers van Wédéflex behoorlijk honkvast. “Gemiddeld werken ze hier al vijftien jaar”, aldus Nijholt. “Het is onze visie om mensen lang vast te houden, zodat je samen langzaam wat ouder wordt. Bij onze Wédéflex Established Dealers is het vinden en behouden van kwalitatief goed personeel lastig. Je wilt graag dat hij of zij voor langere tijd bij je organisatie blijft. We steken daarom veel tijd en energie in het werven van mensen in de dakenbranche en helpen daarbij ook onze dealers. Zo brengen we op scholen onder de aandacht hoe prachtig het vak dakbedekking is. We maken daarvoor in overleg met onze dealers communicatiematerialen om ervoor te zorgen dat jonge mensen enthousiast worden en voor een praktisch vak kiezen.”

Vertrouwen

“Dat de meeste mensen hier al meer dan vijftien jaar werken”, vervolgt Nijholt, “zegt ook wat over je bedrijf en geeft ook naar de buitenwereld vertrouwen. Je wilt niet dat je om de twee jaar vanuit ons bedrijf met een nieuw contactpersoon te maken krijgt. Dat is ook de teneur die ik bij onze dealers hoor. Wij hechten heel sterk aan langdurige vaste relaties met hen, alsook met de opdrachtgevers. De meeste van onze dealers kennen we al heel erg lang en die zijn bij wijze van spreken al vanaf dag één aangesloten bij ons bedrijf. Vaak werken we nu al met de tweede of derde generatie, maar er komen ook nieuwe dealers bij. Dat gebeurt echter pas na een heel zorgvuldige selectieprocedure. Wij monitoren nauwkeurig hoe zij werken, hoe ze met klanten omgaan en bezoeken ook hun projecten. Daarnaast spreken we ook met de opdrachtgevers van onze dealers. Je bent dus niet zomaar een Wédéflex Established Dealer. En als je het eenmaal bent, dan blijf je het ook. Daarom hebben we eigenlijk geen verloop.”

Binnen en buiten de branche

Coen van der Kooij

Om zich te vernieuwen kijkt Wédéflex ook weleens buiten de deur, binnen en buiten de branche. Van der Kooij gaat verder: “Als bedrijven op een innovatieve manier werken, laten we ons hierdoor graag inspireren. Het kan altijd beter en daarvoor hebben we zeker niet een blinde vlek. Zo moet je nooit het gevoel hebben dat je er al helemaal bent. Dat betekent ook dat je bijvoorbeeld op sommige momenten opener kunt zijn. Mensen vinden het gewoon interessant om meer over onze technieken te horen. Daarom krijgen wij vragen als ‘Wat houdt je bezig, waarmee ben je bezig, wat is je doel, waar ga je naartoe en wat betekent dat voor je?’ Dat is voor ons een belangrijke motivatie om meer te delen.”

Meer delen inspireert ook Nijholt, die verwijst naar een recente innovatiedialoog, geïnitieerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Nijholt tot slot: “Je merkte dat we, samen met onze collega’s in de branche, echt in transitie zijn. In plaats van ‘de kaarten voor de borst te houden’, wat iedereen van oudsher deed, ontstaan er samenwerkingen tussen partijen die indirecte concurrenten van elkaar zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van recycling. Dat we dat doen, vind ik inspirerend. Wij hebben daarbij het vertrouwen dat we niet bang hoeven te zijn om onze grote voorsprong te verliezen. Daarom delen we de laatste tijd steeds meer van onze ideeën. Daar leer je van en word je samen beter van.”

Dit is deel 3 in een drieluik over Wédéflex kwaliteitsdakbedekking.

Lees ook:
Deel 1: Al 45 jaar voorspelbare kwaliteit dakbedekking
Deel 2: Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

 

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VKG Architectuurprijs voor De Wheermolen en De Eenhoorn

8 dec 2023

Aansluitend op ons Seminar Circulair Ontwerpen werden de winnaars bekendgemaakt van de dertiende editie van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »

Gebruikte kanaalplaatvloeren terug in de keten mét garantie

9 nov 2023

Voor het eerst wordt in Nederland garantie gegeven op het hergebruiken van een gerecycled constructief bouwdeel…

Lees verder »