‘Al 45 jaar voorspelbare kwaliteit dakbedekking’

dinsdag 5 december 2023

Al vanaf het ontstaan van het bedrijf richt Wédéflex zich op een zeer hoge kwaliteit van bitumineuze dakbedekking. Samen met de vaste dealers verstrekt Wédéflex daarom zelfs een Verzekerde Garantie op de geleverde materialen én de verwerking. Technisch directeur Coen van der Kooij licht toe hoe hij en zijn collega’s dat realiseren.

Met een productielocatie in Italië en een vestiging in Den Bosch maakt Wédéflex al sinds de oprichting - 45 jaar geleden - dakbedekking met een lange levensduur. De missie van het bedrijf luidt dan ook ‘een dak lang en goed laten presteren’.

Coen van der Kooij, Wédéflex
Coen van der Kooij (Wédéflex): 'We zijn de laatste jaren goed geworden in monitoren'.

Een lange levensduur heette ooit ‘duurzaam’, maar nu weten we dat die term veel meer betekent. Daar geven ze zich bij Wédéflex ook rekenschap van. Vandaar dat de eigen productie en organisatie hélemaal in orde moet zijn. Zo vertakt de organisatie zich ook in een groot netwerk van betrouwbare ‘Established Wédéflex Dealers’ die echt kwaliteit leveren. Daardoor kan het bedrijf een Verzekerde Garantie bieden voor de materialen én de verwerking.

Verzekerde Garantie

“Dus we hebben een product”, begint technisch directeur Coen van der Kooij, “waarvan we zo overtuigd zijn dat het heel lang meegaat, dat we tien jaar Verzekerde Garantie geven. Daarna kan deze garantie ook nog verlengd worden. Wij zorgen voor het product, de dealer voor de verwerking en samen doen we er alles aan om de opdrachtgever een zo lang mogelijk presterend, waterdicht dak te bieden.”

 

  • Het oudste Wédéflex-dak van Nederland is terug te vinden in Drenthe: op uitgaans- en sportcentrum Pand 17 (de voormalige Rackethal in Assen). Het dak is in 1982 gerealiseerd door DNN Groep en functioneert nog steeds naar behoren.

 

In feite is het product zelf in de afgelopen 45 jaar niet veranderd, beaamt Van der Kooij. “Toch blijkt uit onderzoeken dat de bewezen levensduur van ons bitumen door de jaren heen is verlengd. Dat blijkt ook uit onafhankelijk duurzaamheidsonderzoek dat in 2024 opnieuw wordt geactualiseerd. Van ons oudste product, Wédéflex D4, weten we inmiddels zo goed hoe we dat moeten maken, dat we dat eigenlijk niet willen wijzigen. Het recept is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar de verwerkingsmethodes zijn anders geworden. Bijvoorbeeld door de toevoeging van zelfklevende lagen, zodat je het materiaal helemaal zonder open vuur kunt aanbrengen.”

Aanpassen aan tijdgeest

“Dat goede product verandert dus niet, maar de tijdgeest en het gebruik van onze producten natuurlijk wel”, vervolgt Van der Kooij. “Een gewoon, goed dak was voorheen waterdicht en dat was het. Daar kwam later de verhoging van de isolatiewaarde bij en ook kenmerken als dampremming en luchtdichtheid. En daarna veranderde ook nog eens het gebruik van het dak zelf. Met zonnepanelen, een laag groen of een complete daktuin of -park.”

Aanleggen Wédéflex-dak
Aanleggen Wédéflex-dak: Voor dakbedekkingsconstructies kun je ongelooflijk veel variaties bedenken'.

Het werken met en ontwerpen van die systemen is niet zonder risico’s, weet Van der Kooij. “Voor dakbedekkingsconstructies kun je ongelooflijk veel variaties bedenken. Je kunt allerlei type isolaties kiezen, met elk bepaalde eigenschappen, en verder zijn er allerlei aansluitingsdetails. Let bijvoorbeeld goed op de opstandhoogten, zodat het water niet over de opstaande dakbedekking naar binnen toe loopt.”

“Vandaar dat wij ook tijdens de uitvoering van onze projecten inspecties komen doen en dat soort zaken controleren. Dat monitoren is een extra uitdaging, maar daar zijn we de laatste jaren wel goed in geworden. En dat herkennen onze opdrachtgevers, die zonder te hoeven navragen, weten wat we doen en hoe we het doen. Zo zijn wij eigenlijk al 45 jaar een heel voorspelbare partij, omdat kwaliteit altijd onze leidraad is.”

Ontwerpvrijheid

Opdrachtgevers profiteren ten slotte niet alleen van deze kwaliteiten, maar ook van de ontwerpvrijheid die Wédéflex biedt. Van der Kooij: “Daardoor kunnen voorschrijvers zich focussen op het maken van prachtige ontwerpen. Wij zorgen dan voor de allerbeste waterdichte basis voor het dak.”

Veel meer over de visie en strategie van Wédéflex en over het ontwerpen voor hergebruik lees je de komende maanden in deel twee en drie van dit drieluik. Houd onze website in de gaten.