3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

vrijdag 15 december 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp tussen twee kantorengebouwen van Adyen. Deze bijzondere canal skybridge aan het Rokin in Amsterdam werd donderdag opgeleverd. Frankey brengt hiermee een ode aan de iconische Amsterdamse grachtenbrug.

Adyen is de nieuwe bewoner van het voormalige warenhuis van Hudson’s Bay en tijdens de transformatie van het gebouw kwam dit financiële technologieplatform met de vraag om de beide kantoren met elkaar te verbinden. Omdat de verbinding een ware eyecatcher voor de Amsterdamse binnenstad moest worden, vroeg Adyen letterlijk om een icoon voor de komende decennia. Frankey liet zich hierbij inspireren door de schoonheid van de Amsterdamse grachten op de vroege ochtend, fietsend over grachtenbruggen, met de weerspiegeling van de schitterende grachtenpanden in het kabbelende water.

In het winnende ontwerp komen alle unieke elementen van de originele Amsterdamse grachtenbrug terug, zoals de herkenbare Amsterdamse lantaarn, de gietijzeren groene reling en de combinatie van natuursteen en baksteen. Dit alles in een surrealistische, geabstraheerde versie: net een tikkie scheef en iets uit verhouding.

3D-geprint

Bouwtechnici van Boltt (een label van Rijnboutt en sparringspartner voor architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers) werkten de creatie van Frankey uit op basis van het constructief ontwerp van IPV Delft. Daarmee is Boltt verantwoordelijk voor de bouwkundige detaillering en voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
De gevel van de brug wordt gemaakt met 3D-geprinte mallen, waarin een watergedragen acrylhars wordt gegoten met vermalen baksteengruis uit oude kademuren.
Boltt modelleerde de mallen met daarin de metselwerk- en natuursteenstructuur, zodat deze direct geprint kunnen worden. Aannemer Van Wijnen (Heerhugowaard) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de brug en de aansturing van de co-makers. Na de zomer werd gestart met de bouw en op donderdag 14 december is de brug opgeleverd.

3D-geprinte Amsterdamse brug

In een reactie zegt Jaap Hoving, senior projectcoördinator bij Boltt: “Wij hebben met veel plezier het ontwerp van Frankey uitvoerbaar gemaakt. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het uitvoerige proces met de gemeente, de subcommissie integrale ruimtelijke kwaliteit en de welstandscommissie zorgvuldig is doorlopen. Deze brug is de kers op de taart voor de onlangs afgeronde transformatie van de kantoorgebouwen van Adyen.”

Bravoure

Frank de Ruwe, ook bekend als Frankey, woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk is in heel Nederland tentoongesteld, onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, en in verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Geïnspireerd door zowel jeugdherinneringen als een jeugdige fascinatie voor het hedendaagse leven en de cultuur, neemt zijn werk vele vormen aan. Altijd herkenbaar door zijn speelse creativiteit en lichte vleugje ondeugendheid. Zijn street art bravoure en culturele gevoeligheid vormen de basis van zijn openbare en particuliere opdrachten en worden het meest gewaardeerd door een publiek dat houdt van echt onderscheidende kunst met een gezonde dosis luchthartigheid.

Bron: Boltt
Fotografie: Kees Hummel

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »