Nieuws

Eerste winnaars ontwerpprijsvraag WHO CARES vandaag bekend

Het toekomstbestendig maken van wijken is een investering in de zorg van morgen, zo stellen de Rijksbouwmeester en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Met de ontwerpprijsvraag WHO CARES doen zij een oproep voor deze nieuwe vormen van wonen en zorg. De eerste winnaars worden vandaag bekend gemaakt.

Mensen worden steeds ouder en kunnen dus steeds langer thuis blijven wonen. De woningen van deze ouderen, en de publieke ruimten in die wijken, moeten daar dan wel op worden aangepast. De verschillen in wensen en behoeften tussen oudere mensen nemen ook toe. Zij willen onder andere meer keuzes hebben bij de wijze waarop zij leven, wonen en zorg ontvangen. Dat geldt zeker ook voor de inrichting van hun laatste levensfase.

Kans voor architecten

Er ligt een enorme kans voor architecten en ontwerpers op dit gebied, zo laat Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg 2017, weten. "Kijk naar de vergrijzing. Die neemt toe terwijl zorgorganisaties de deuren sluiten. Daar moeten wij de ontwerpkracht inzetten, een prachtige opgave voor de beroepsgroep."


"Alles is veranderd in ons land, behalve onze woonwijken. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid hebben geleid tot nieuwe ruimtelijke opgaven in de woonwijken. Dit vraagt om radicale oplossingen. Een stad die goed is ingericht voor senioren en kwetsbaren, is een goede stad voor iedereen."Prijsvraag WHO CARES

Om architecten in die richting te krijgen, startte Alkemade in samenwerking met andere initiatiefnemers (zie onder) de ontwerpprijsvraag WHO CARES. Deze vraagt om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning. De prijsvraag leverder 174 inzendingen op, onder andere door allianties van ontwerpers, zorgprofessionals en andere betrokkenen.


De 20 winnende teams van de eerste ronde worden vandaag (8 mei) om 17:00 uur bekendgemaakt. Blijf op de hoogte van de uitslag via 
www.prijsvraagwhocares.nl.

Initiatiefnemers

De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

Interview met Rijksbouwmeester Floris Alkemade

In het eerste nummer van Stedebouw & Architectuur van 2017 interviewden wij Alkemade over WHO CARES, het transformeren van wijken en meer. Benieuwd? U leest hier een sneak peek van deze editie.


U kunt de volledige editie downloaden in
onze bibliotheek. Daarvoor dient u wel lid van Stedebouw & Architectuur te zijn. Bent u nog geen lid? Bekijk hier de voordelen.

Stedebouw & Architectuur Bouw & Zorg 2017

Deel dit artikel