Zo maak je resultaten van verduurzaming zichtbaar
Het grote goud schuilt in de beantwoording van die vragen. Dat weet Enermatics maar al te goed. ‘Een scherp oog op álles wat telt’, is dan ook het motto. Het gaat daarbij niet alleen om meterstanden, kosten en besparing. “Wat net zo hard telt is het plezier en het gebruikersgemak bij de eindgebruikers”, geeft Loes de Waart van Enermatics aan. “Dat bewijzen we onder andere met een woningproject in Klundert.”
Prestaties inzichtelijk maken
Zes woningen in die Noord-Brabantse gemeente kregen een upgrade naar NoM. De renovatie lag in de handen van Renolution, een NoM-keur gecertificeerde aanbieder, die met Enermatics samenwerkt om verduurzamingsresultaten inzichtelijk te maken. De organisaties nemen vooroordelen weg bij corporaties, die huiverig zijn voor administratieve rompslomp rondom de energieprestatievergoeding en monitoring.
Onverwacht gebruiksgemak
“Eenmaal in gebruik en gewend blijken de producten van Enermaticszeer gebruiksvriendelijk en vooral overzichtelijk”, vertelt Wim Nieuwkerk van Renolution. “De aanbieder heeft een goed beeld van de woningprestaties. Daardoor kan de opdrachtgever gericht geïnformeerd worden. Maar vooral het gebruiksgemak voor de bewoners is een groot pluspunt.”De woningen in Klundert kennen een grote diversiteit in bewoners. Naast jongeren ook oudere bewoners, van wie in het algemeen te snel wordt aangenomen dat die minder digitaal vaardig zijn. Maar het tegendeel blijkt. De bewoners zijn zeer actief met de Enermatics App die de energieprestaties meet en monitort. En het aandachtig volgen van energieprestaties leidt tot een veel bewuster energieverbruik. Opnieuw werd hier het bewijs geleverd dat de mogelijkheid om energieprestaties te meten een diepe invloed heeft op de bewoners die er mee werken. Loes de Waart van Enermatics: ‘We zien dit vaker en het blijft elke keer weer mooi om te ervaren: technologie is in staat om bij mensen écht een knopje om te zetten.”
Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 04/2019, thema renovatie en herstructurering. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Reactie toevoegen