Scheiden van wonen en zorg: aanbieders van ouderenzorg in zwaar weer
Oosterkamp stelt dat de tarieven voor thuiszorg en zorg in verzorgings- en verpleeghuizen met circa 25 procent naar beneden gaan. En dat verzorgingshuizen, ook de exemplaren die recentelijk zijn opgeleverd, gebouwd zijn onder een bekostigingsregime dat inmiddels achterhaald is.
“Voor de exploitatie zijn zorgaanbieders aangewezen op de systematiek van zorgzwaartepakketten. De lichtere varianten worden vanwege het nieuwe beleid niet meer geïndiceerd. Dit betekent dat ouderen met een beperkte zorgzwaarte geen gebruik meer zullen maken van verzorgingshuizen. Gedeeltelijke leegstand is het gevolg en dat slaat een gat in de exploitatie. De vraag dient zich aan hoe die leegstand opgevangen kan worden.”
Om in het nieuwe bewind overeind te blijven heeft de langdurige zorg dringend behoefte aan innovaties en vernieuwing, stelt Hans Oosterkamp. “Het bekostigingsregime van de AWBZ is daarin weinig stimulerend geweest, zo niet blokkerend: ‘als het niet betaald wordt, doen we het niet’. Die houding is niemand kwalijk te nemen, maar het heeft de sector niet met het gezicht naar de maatschappij gezet. Nu er andere bekostigingsvormen gaan ontstaan, zowel op basis van de Wmo als in de private context, worden zorgpartijen uitgedaagd tot het creëren van nieuwe vormen. En vooral tot het creëren van nieuwe combinaties van diensten en zorg.
Ondersteuning om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen wordt een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar primair van mensen zelf. Het wordt de norm om het betalen van zorg en ondersteuning via de particuliere weg te regelen. De door de overheid geregelde zorg is daarop een aanvulling, maar geen uitgangspunt meer waarop iedereen kan terugvallen. Private zorg, gebaseerd op klantprofielen waarin opleidingsniveau, inkomen en vermogen en interessegebieden een rol spelen, kan een groeiende bedrijfstak worden.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
Pleinen synoniem voor publieke gezondheid
21 mei om 07:30 uur 8 minTijdens het sfeervolle, tweede Blue Zone Festival in Amersfoort - boordevol kennis en ontmoeting - stonden…
Reactie toevoegen