Nieuwe toekomst voor monumentaal NS-terrein in Utrecht
De voormalige NS-locatie 2e Daalsedijk ligt tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Amsterdamsestraatweg. Omdat de locatie lang afgesloten was, is het zelfs voor veel Utrechters nog een onbekend gebied. Wel zijn de afgelopen jaren onder andere creatieve bedrijven neergestreken in leegstaande gebouwen. NS Stations heeft het gebied van elf hectare verdeeld in vier deelgebieden. De intentie-overeenkomst richt zich op het eerste deelgebied, het meest westelijke deel van het plangebied. Hier is ruimte voor woningbouw, kleinschalige horeca, bedrijfsruimten en groenvoorzieningen.
Partners
Voor de herontwikkeling van de locatie is uitvraag gedaan naar diverse geschikte partijen in Nederland. Na een uitgebreide selectieprocedure is gekozen voor een team onder leiding van ontwikkelaar Synchroon. De andere leden van het team bestaan uit: architectenbureau Studioninedots; DELVA Landscape Architects; SKONK, bureau voor conceptontwikkeling; bouwbedrijf ERA Contour; Ozive, atelier voor herbestemming en communicatiebureau De Wijde Blik.
Kwaliteit visie
De selectie voor dit team is gebaseerd op de kwaliteit van de visie op het gebied, inclusief het behoud van de huidige monumentale gebouwen. Ook de wijze waarop het team de bewoners en ondernemers uit de buurt wil betrekken bij de planontwikkeling is voor NS belangrijk. De komende tijd gaat het team van Synchroon samen met NS Stations en Gemeente Utrecht de plannen verder uitwerken. Als eerste wordt de buurt geïnformeerd over de plannen voor de eerste fase en wordt met hen overlegd op welke wijze zij betrokken willen zijn bij de ontwikkeling.

Het voormalig NS-werkterrein 2e Daalsedijk in Utrecht gaat een nieuwe toekomst tegemoet.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Reactie toevoegen