Nieuwbouw in trek bij nieuwe Nederlanders
Specifiek de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse gemeenschap werd onderzocht. Met 350.000 tot 400.000 mensen per subgroep zijn dit de grootste groepen binnen het geheel aan niet-westerse allochtonen in Nederland (2 miljoen; 620.000 huishoudens). Marktanalist Sander Klaver van BPD: "Naast overeenkomsten zijn er tussen de onderzochte groepen ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Zo loopt de koopbereidheid tussen hen sterk uiteen: Marokkaanse Nederlanders zijn veruit het minst geneigd om een woning te kopen. Turkse en Surinaamse mensen nemen qua gerichtheid op de koopsector een middenpositie in tussen de Marokkaanse gemeenschap enerzijds en autochtonen anderzijds."
Etnisch specifieke architectuur
Een opvallend resultaat is dat deze drie groepen erg gefocust zijn op de functionaliteit van de woning. "Waarbij geldt dat etnisch specifieke architectuur eerder afschrikt dan dat het aantrekkelijk of aanlokkelijk is," aldus Klaver. "Maar rechte architectuur met strakke vormen zodat de ruimte zo optimaal mogelijk kan worden gebruikt, heeft voor allen de voorkeur. Andere frappante uitkomst uit ons onderzoek is dat de onder autochtone Nederlanders populaire retro jaren dertig stijl en de retro-dorpse stijl veel minder in trek zijn bij nieuw Nederlanders."
Ons land telt op dit moment zo'n twee miljoen mensen van niet-westerse afkomst, verdeeld over circa 620.000 huishoudens. De verwachting is dat deze groep de komende jaren fors zal blijven groeien en in 2030 uit ongeveer 2,7 miljoen mensen zal bestaan. Gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars kunnen de onderzoeksuitkomsten gebruiken in hun woonbeleid en ontwikkelstrategie.
Nood aan nieuwe woningen
Uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat in de periode tot 2040 er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bij moeten komen om te voorzien in de groeiende woningbehoefte. Volgens die studie zou dat vooral moeten gebeuren door nieuwbouw, omdat transformatie hooguit 50.000 woningen zouden opleveren. Dit in tegenstelling tot het feit dat er de afgelopen jaren ruim 1,8 miljoen m2 aan kantoren zijn getransformeerd. Bovendien kan transformatie in de Noordvleugel van de Randstad alleen al voorzien in 10-15% van de totale woningbouwopgave.
Voor meer resultaten van het onderzoek van BPD, download de publicatie Woonwensen nieuwe Nederlanders hieronder.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
Reactie toevoegen