Transformatie in Noordvleugel Randstad zorgt voor extra woningen
In de Noordvleugel van de Randstad – en vooral in de centrale steden Amsterdam en Utrecht - is de druk op de woningmarkt bijzonder hoog. Daarom moeten er in dit deel van Nederland tot 2040 nog veel woningen (440.000) worden toegevoegd. Dat is ook van groot economisch belang voor de (internationale) concurrentiepositie van de Noordvleugel en daarmee voor Nederland als geheel.
Steeds meer speelt transformatiehierin een rol. Transformatie van bestaande kantoren, bedrijventerreinen, winkels, Rijksvastgoed: er komt steeds meer capaciteit voor extra woningen in de bestaande gebouwde omgeving bij. In de praktijk neemt het aantal geslaagde transformaties in de Noordvleugel flink toe. Maar transformatie is nog niet zo eenvoudig en stuit nogal eens op belemmeringen.
De bestuurders hebben daarom opdracht gegeven de transformatiekansen én knelpunten in de Noordvleugel in kaart te brengen. Dat heeft geleid tot het rapport ‘Transformatie in de Noordvleugel’. Hierin is becijferd dat zeker 10-15% van de totale woningbouwopgave in de Noordvleugel via transformatie tot stand kan komen. In zeventien concrete projecten is zichtbaar gemaakt tegen welke vraagstukken men aanloopt, welke oplossingen daarvoor zijn gevonden en welke knelpunten nog vragen om een oplossing.
Knelpunten bij transformatie
Inmiddels is een aantal knelpunten in de regelgeving opgelost. Ook blijkt soms dat de regelgeving meer ruimte biedt dan verondersteld of dat het vooral eigen lokale spelregels zijn die ontwikkelingen in de weg zitten. Vooral de huidige regelgeving rond geluid van vliegverkeer en wegverkeer, de spelregels bij planschade en de financiering (BTW) zorgen nu nog voor knelpunten bij transformatie. De bestuurders gaan gezamenlijk op zoek naar oplossingen daarvoor.
Het rapport is opgesteld door een werkgroep van het ministerie BZK, de provincies Noord-Holland en Utrecht, Stadsregio Amsterdam, Gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Utrecht.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ruim baan voor warme asfaltrecyclingtrein
17 jul om 07:30 uur 10 minHet ligt misschien niet voor de hand om via Argentinië en Tsjechië af te reizen naar de Gooimeerdijk-Oost in…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
Reactie toevoegen