Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een landelijke groennorm op te nemen in de Omgevingswet.
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’

Inwoners van de dertig grootste steden in Nederland komen er steeds bekaaider af als het gaat om groen. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu in samenwerking met architecten en Sweco.
De afgelopen vijf jaar is de verstening in grote en middelgrote steden flink toegenomen. Het aantal vierkante meters groen per huisadres nam met bijna een kwart af. Reden voor Natuur & Milieu om de minister op te roepen ervoor te zorgen dat het groen in steden gelijk optrekt met de woningbouw.
Negatieve trend
Op dit moment neemt het aantal woningen toe en neemt het groen juist af. Dat is in 21 van de 30 onderzochte gemeenten het geval. Bovendien is de helft van het aantal buurten versteend; dat is het geval wanneer er minder dan 75 vierkante meter groen per huisadres is of wanneer het ontbreekt aan minimaal 1 hectare aaneengesloten groen.
Natuur & Milieu roept de Rijksoverheid en gemeenten op deze negatieve trend te keren: "Groen krijgt uiteindelijk geen prioriteit in de besluitvorming. Groenvisies blijven daarmee een papieren werkelijkheid. Daarom hebben we landelijk beleid en regelgeving nodig om zo een minimale hoeveelheid groen te waarborgen. Investeren in groen betekent investeren in volksgezondheid en het voorkomen van hitte en wateroverlast", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma's bij Natuur & Milieu.
Omgevingswet
Om het tij te keren zou een landelijke groennorm opgenomen moeten worden in de Omgevingswet. Een wettelijke verplichting tot vergroening is noodzakelijk om meer vergroening te krijgen, zo stelt de organisatie. In het rapport dat uit het onderzoek voortkomt, staat bovendien een stappenplan dat gemeenten kunnen gebruiken op weg naar meer vergroening.
Lees hier het volledige onderzoek naar de verstening van Nederlandse gemeenten.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Bron: Natuur & Milieu / Biind
Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuw platform en magazine: Ruimte voor Bewegen
12 mei om 07:30 uur 3 minNederland beweegt nog veel te weinig en daarom groeit de roep om de openbare ruimte beweegvriendelijker te…
Blue Zone Festival Score: ranglijst ideale leefomgeving
9 mei om 07:30 uur 10 minWelke buurt, wijk of regio in Nederland vormt de ideale leefomgeving om gezond ouder te worden? De nieuwe Blue…
Architect van de stedelijke rafelrandjes
8 mei om 07:30 uur 15 minPal naast een kale bouwplaats langs een van de allerlaatste rafelrandjes binnen de Amsterdamse ring werkt…
De menselijke maat als uitgangspunt in de stad van morgen
6 mei om 07:30 uur 4 minDe Amerikaans-Canadese publicist en stadsactivist Jane Jacobs zette zich in de jaren zestig in voor levendige,…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Dorps bouwen: draagvermogen en daadvermogen
22 apr om 07:30 uur 7 minIn zijn column voor Stedebouw & Architectuur schrijft Harrie van Helmond over hoogwaardige,…
Excursie: radicale herinrichting stadscentrum Tilburg
11 apr om 08:30 uur 3 minDe binnenstad van Tilburg heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. Ontdek nu de gemaakte keuzes rond de…
Reactie toevoegen