Hoogtepunt bouw FENIX: plaatsing 22 meter hoge liftkern

vrijdag 11 februari 2022

Artist Impression door MAD Architects

FENIX Museum (in oprichting) bereikt woensdag 16 februari een belangrijke mijlpaal in de bouw. Met een varende bok arriveert over de Maas de 22 meter hoge liftkern voor de Tornado; het uitzichtpunt dat MAD Architects uit Beijing ontwierp. De negentig ton wegende liftkern wordt in een paar uur tijd vanaf het water in de historische loods gehesen.

De bouw van de Tornado neemt nog tot in 2024 in beslag. Het kunstwerk bestaat uit twee trappen die in elkaar draaien als een helix en uit de historische Fenixloods II omhoog wervelen. Het uitzichtplatform zweeft 24 meter boven de grond. Het biedt uitzicht over de Maas, richting de horizon waar ruim drie miljoen landverhuizers vanaf eind 19e eeuw inscheepten voor vertrek naar de Verenigde Staten en Canada.

Kunstwerk 

Via de entree op de begane grond van de loods is de Tornado toegankelijk. Bezoekers kiezen hun route naar boven met één van beide trappen. De buitenzijde is van roestvrijstaal. De houten binnenbekleding van de Tornado geeft het gevoel aan boord te stappen van een schip en op reis te gaan. Op de eerste etage is de toegang tot het museum, waar hedendaagse kunst, fotografie, koffers en historische objecten te zien zijn die verhalen vertellen over migratie. Verder omhoog is het uitzichtpunt, met het panorama over de Maas en de noordkant van Rotterdam. De Tornado is onderdeel van het museum en is het grootste kunstwerk uit de collectie van FENIX.

MAD Architects

MAD Architects kreeg in 2018 de opdracht voor FENIX. Met de keuze voor MAD Architects eert FENIX de geschiedenis van Katendrecht, de wijk waar het museum verrijst. Katendrecht was eens het eerste Chinatown van Europa. Een wijk van komen en gaan, waar allerlei nationaliteiten en bevolkingsgroepen samenleven. Ma Yansong liet zich inspireren door de geschiedenis die zich aan de kades van FENIX voltrok. Ma Yansong: "FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear."

Staaltje engineering

Tussen de eerste schets uit 2018 en de komst van de Tornado is drie jaar gewerkt. Engineers van de firma’s IMd, CSM en CIG hebben non-stop gerekend aan de complexe constructie. In Vlaanderen is de liftkern vervaardigd, die met speciaal vervoer vijf dagen onderweg zal zijn naar Rotterdam. Later dit jaar wordt gestart met de opbouw van de Tornado. Dat gebeurt in onderdelen. Het frame is vervaardigd door CSM, een bedrijf dat ook complexe gebouwen, bruggen en achtbanen realiseert; het principe is vergelijkbaar. De installatie van het grootste deel van de liftkern aankomende woensdag is de eerste stap. Bovenop de 22 meter hoge constructie komt in een latere fase het uitkijkplatform. De totale hoogte van de tornado wordt bijna 30 meter.

Over FENIX

FENIX is gevestigd in de Fenixloods II, op Katendrecht in Rotterdam. De monumentale loods wordt door Dura Vermeer gerestaureerd. Terwijl daar de afbouw start, wordt in het hart van het gebouw gewerkt aan de Tornado. Het museum beslaat de gehele eerste etage en heeft een panoramisch uitzicht op de rivier. Op de begane grond komt cultureel, creatief en culinair aanbod. 

In de directe omgeving van de voormalige op- en overslagloods stapten miljoenen mensen aan boord van passagiersschepen voor vertrek naar een nieuwe bestemming. In FENIX gaat het over die bewegingen en alle emoties die daarbij opgeroepen worden. Liefde, hoop en avontuur beweegt mensen over de hele wereld om hun koffers te pakken. Vanuit een Rotterdams perspectief verzamelt FENIX actief een collectie internationale (hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten die deze verhalen tot leven brengt. FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad. 

Zier er spectaculair uit.

Zier er spectaculair uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Woningrenovatie van de toekomst ziet er zo uit

17 jan om 08:00 uur
In Enschede zijn onlangs drie woningen gerenoveerd met als doel te laten zien hoe dat in de toekomst op grote…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Richt de school niet in als kantoor, maar als thuis’

13 dec 2021
Dat wat er al is, heeft waarde voor de toekomst. Moke Architecten bewijst dat statement met basisschool de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderwijsgebouw Aurora is klaar voor de toekomst

8 dec 2021
Op 30 september 2021 opende het onderwijsgebouw Aurora van Wageningen University & Research (WUR) officieel de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste element ‘plug-in’ fietsenstalling IJboulevard ingevaren over het IJ

30 nov 2021
Op 30 november is het eerste van drie betonnen elementen voor de fietsenstalling aan de IJzijde van Amsterdam…
Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiepartnerschap Amsterdam streeft naar kwalitatief onderwijsvastgoed met standaard PvE

18 nov 2021
Amsterdam bouwt de komende jaren duizenden nieuwe woningen, wat een grote behoefte voor nieuwe schoolgebouwen met…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woontoren Stories – een verhaal van vele facetten

18 jun 2021
Stories is de nieuwste aanwinst binnen Kavel 20, een verzameling van zes zelfbouwkavels binnen het Amsterdamse…
Lees verder »
CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering
descriptionArtikel

CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

24 mrt 2021 timer3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo…
Lees verder »
Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen
descriptionArtikel

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt 2021 timer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »