Hoogtepunt bouw FENIX: plaatsing 22 meter hoge liftkern

vrijdag 11 februari 2022

Artist Impression door MAD Architects

FENIX Museum (in oprichting) bereikt woensdag 16 februari een belangrijke mijlpaal in de bouw. Met een varende bok arriveert over de Maas de 22 meter hoge liftkern voor de Tornado; het uitzichtpunt dat MAD Architects uit Beijing ontwierp. De negentig ton wegende liftkern wordt in een paar uur tijd vanaf het water in de historische loods gehesen.

De bouw van de Tornado neemt nog tot in 2024 in beslag. Het kunstwerk bestaat uit twee trappen die in elkaar draaien als een helix en uit de historische Fenixloods II omhoog wervelen. Het uitzichtplatform zweeft 24 meter boven de grond. Het biedt uitzicht over de Maas, richting de horizon waar ruim drie miljoen landverhuizers vanaf eind 19e eeuw inscheepten voor vertrek naar de Verenigde Staten en Canada.

Kunstwerk 

Via de entree op de begane grond van de loods is de Tornado toegankelijk. Bezoekers kiezen hun route naar boven met één van beide trappen. De buitenzijde is van roestvrijstaal. De houten binnenbekleding van de Tornado geeft het gevoel aan boord te stappen van een schip en op reis te gaan. Op de eerste etage is de toegang tot het museum, waar hedendaagse kunst, fotografie, koffers en historische objecten te zien zijn die verhalen vertellen over migratie. Verder omhoog is het uitzichtpunt, met het panorama over de Maas en de noordkant van Rotterdam. De Tornado is onderdeel van het museum en is het grootste kunstwerk uit de collectie van FENIX.

MAD Architects

MAD Architects kreeg in 2018 de opdracht voor FENIX. Met de keuze voor MAD Architects eert FENIX de geschiedenis van Katendrecht, de wijk waar het museum verrijst. Katendrecht was eens het eerste Chinatown van Europa. Een wijk van komen en gaan, waar allerlei nationaliteiten en bevolkingsgroepen samenleven. Ma Yansong liet zich inspireren door de geschiedenis die zich aan de kades van FENIX voltrok. Ma Yansong: "FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear."

Staaltje engineering

Tussen de eerste schets uit 2018 en de komst van de Tornado is drie jaar gewerkt. Engineers van de firma’s IMd, CSM en CIG hebben non-stop gerekend aan de complexe constructie. In Vlaanderen is de liftkern vervaardigd, die met speciaal vervoer vijf dagen onderweg zal zijn naar Rotterdam. Later dit jaar wordt gestart met de opbouw van de Tornado. Dat gebeurt in onderdelen. Het frame is vervaardigd door CSM, een bedrijf dat ook complexe gebouwen, bruggen en achtbanen realiseert; het principe is vergelijkbaar. De installatie van het grootste deel van de liftkern aankomende woensdag is de eerste stap. Bovenop de 22 meter hoge constructie komt in een latere fase het uitkijkplatform. De totale hoogte van de tornado wordt bijna 30 meter.

Over FENIX

FENIX is gevestigd in de Fenixloods II, op Katendrecht in Rotterdam. De monumentale loods wordt door Dura Vermeer gerestaureerd. Terwijl daar de afbouw start, wordt in het hart van het gebouw gewerkt aan de Tornado. Het museum beslaat de gehele eerste etage en heeft een panoramisch uitzicht op de rivier. Op de begane grond komt cultureel, creatief en culinair aanbod. 

In de directe omgeving van de voormalige op- en overslagloods stapten miljoenen mensen aan boord van passagiersschepen voor vertrek naar een nieuwe bestemming. In FENIX gaat het over die bewegingen en alle emoties die daarbij opgeroepen worden. Liefde, hoop en avontuur beweegt mensen over de hele wereld om hun koffers te pakken. Vanuit een Rotterdams perspectief verzamelt FENIX actief een collectie internationale (hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten die deze verhalen tot leven brengt. FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad. 

Zier er spectaculair uit.

Zier er spectaculair uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Conceptueel bouwen: sneller, goedkoper en beter volgens IGG Bouweconomie

22 mrt om 08:39 uur

Volgens onderzoek van IGG Bouweconomie, in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB), is conceptueel bouwen…

Lees verder »
Zo moet het eruit komen te zien aan de Ivoordreef in Utrecht, met hergebruikte gevelpanelen.
descriptionArtikel

Samenwerking cruciaal bij circulair bouwproces in Utrechtse wijk

27 feb om 15:52 uur
Waarom in afwachting kijken naar de overheid en marktpartijen als je ook zelf het voortouw kunt nemen in het…
Lees verder »
Fietsenstalling 'Stastionsplein' ligt deels onder water. © Aiste Rakauskaite Photography
descriptionArtikel

Fietsenstalling onder water markeert einde vijfjarig wUrck-project

15 feb om 11:37 uur
De nieuwste fietsenstalling van Amsterdam, een project van wUrck, zit niet alleen deels onder de grond, maar ook…
Lees verder »
Foto: Van Wijnen.
descriptionArtikel

Nieuw warenhuis in gerenoveerd rijksmonument Utrecht

6 feb om 10:13 uur
Door de ligging in een druk winkelgebied werd de renovatie van een voormalig H&M-winkelpand aan de Oudegracht…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houten passerelle Zwolle bespaart ruim 70 procent CO2-uitstoot

6 jan om 09:00 uurtimer3 min
De houten voetgangersbrug over station Zwolle, dat het zuidelijke stadsdeel verbindt met het centrum, krijgt de…
Lees verder »
De oostgevel van parkgebouw De Veentjes in Doetinchem. Foto: Sebastian van Damme
descriptionArtikel

Gebiedstransformatie van voormalige supermarkt naar parkgebouw afgerond

21 dec 2022 timer2 min
Van een in onbruik geraakte supermarkt in een desolate omgeving naar een wooncomplex met 75 appartementen in een…
Lees verder »

Moderne villa’s om van te houden

21 dec 2022
Een luxe villa die volledig aansluit bij je leefwijze. De vormentaal, het materiaalgebruik en de detaillering zijn…
Lees verder »