Dichotomie van maken

donderdag 15 juni 2023

Foto door StudioHA

Architecten worden in theorie opgeleid om door middel van ruimtelijk in¬terventies bij te dragen aan urgente maat¬schappelijk vraagstukken. Voor architecten is het maken van tekeningen om die reden noodzakelijk om ideeën te kunnen communiceren, meestal gericht op artistieke impressies. Met de Folly wilden wij daarvan afwijken en richtten wij ons op de uitvoering.

Voor de ontwerpwedstrijd FAN maakten wij een tekening om de uitvoering van de Folly te illustreren in plaats van artistieke impressies. Meestal wordt het maken of pragmatische denken gezien als iets wat het ontwerpproces kan beperken. Integendeel, we ontwerpen vanuit de eigen¬schappen van het materiaal. De jury eindigt haar rapport met het volgende: 

‘’…zeer sterk beeld. Mooie vorm nodigt uit om te onderzoeken. Verhaal en beeld vallen samen. Is dit echter een Folly of gewoon een kunst¬werk?’’

De Folly zij-aanzicht
Foto door Johan Wolfard

De Folly

De Folly is een ritmische, als spiraal draaiende vorm die opgebouwd is uit houten stroken van 19 cm breed en 230 cm lang, met een stalen buis als as door het midden. Licht speelt tussen de latten door. De gekozen maatvoering maakt het een tactiel object. De structuur bestaat in totaal uit 65 stroken met een geometrisch patroon dat zonlicht filtert. Dit creëert een, zoals wij het noemen, ‘regen van licht’. 

De zwarte houten klossen verbinden de stroken en nodigen bezoekers uit het verhaal te onthullen. Naast de symbolische boodschap van de Folly geven deze zwarte blokjes extra detaillering. De boodschap heeft een bescheiden karakter met als doel te intrigeren en te onderzoeken. 

De afstand tussen de stroken begint met 10 mm en wordt met 1 mm steeds groter. De uniciteit van elk mens in de samenleving wordt ruimtelijk vertaald in de ongelijke afstanden tussen de stroken. Ook hebben de stroken een bewerkte en onbewerkte kant. De vorm van de Folly zorgt voor dat deze twee kleuren vanuit elke perspectief zichtbaar is. 

Folly bovenaanzicht

Circulariteit

De Folly is remontabel. Dat betekent dat het object eenvoudig gedemonteerd, verplaatst en herbouwd kan worden op variërende locaties. De Folly was in de eerste plaats zes weken lang geëxposeerd in het prachtige Norgse landschap. Zowel voor als tijdens de tentoonstelling heeft het verhaal van de Folly via diverse publicaties een gemeenschap van 24 ontzettend mooie, energieneutrale tiny houses in Groningen bereikt. Toen de Folly binnen een dag werd gedemonteerd, is deze getransporteerd en opnieuw binnen een dag opgezet bij deze gemeenschap in het Groningse Westerpark

Op dit moment bevindt de Folly zich nog steeds tussen de energieneutrale tiny houses, gebouwd door en voor de gemeenschap. Hij staat precies op de plek waar de collectieve gesprekken van de gemeenschap plaatsvinden en heeft daarmee letterlijk de ruimte gecreëerd voor collectieve activiteiten, zoals een buurtbarbecue. De Folly manifesteert daarmee de visie van ons (StudioHa) op een inclusieve samenleving waarbij de collectieve overeenkomsten worden benadrukt. Van belang om te benadrukken is dat wij in de ontwerpfase al rekening hebben gehouden met een remontabele Folly voor bruikbaarheid op verschillende locaties.

Folly Groningen
De Folly in het Westerpark in Groningen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?

7 jun om 07:30 uur

Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking

4 jun om 07:30 uur

Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »