De Leegte

dinsdag 19 april 2022
Sociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun verantwoordelijkheid in dienen te nemen. Maar hoe kan een ontwerp bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken? StudioHA licht dat toe aan de hand van het ontwerp DE LEEGTE.

Een hevige cultuurstrijd raakt onze samenleving. De discussies rondom sociale ongelijkheid, genderneutraliteit en diversiteit raken verhit en manifesteren zich in een polarisatie in de samenleving. Het gevolg is een samenleving waarin ontzettend veel ‘eilandjes’ zijn gecreëerd door benadrukking van de verschillen, met als doel elk individu erkenning te geven. Hoogleraar Sjoerd Beugelsdijk stelt: ‘‘Het resultaat van de behoefte aan gelijke behandeling en erkenning van elk individu is dan een samenleving waarin de verschillen juist worden benadrukt. Inclusief wordt exclusief. De samenleving polariseert’’.

De nevenschade van deze diverse ‘eilandjes’ in de samenleving is ongezond en draagt op lange termijn niet bij aan een inclusieve samenleving. De ontwerpwedstrijd ‘Folly art Norg’ (http://www.follyartnorg.nl) is een aanleiding voor ons om dit fenomeen te onderzoeken. De ruimte tussen de verschillende eilanden noemen wij de leegte. De leegte is voor ons een instrument dat wij inzetten om te onderzoeken hoe collectieve overeenkomsten in de samenleving kunnen worden benadrukt, met als doel dat er meer ruimte ontstaat voor genuanceerde meningen. Individualiteit en gemeenschappelijkheid, maar ook orde en vrijheid. Te veel orde werkt onderdrukkend, maar je hebt wel orde nodig om vrijheid mogelijk te maken. Anderdeels zien wij de leegte als mentale leegte die zich in de samenleving manifesteert. Hoe kunnen we elk individu in de samenleving waarderen, respecteren en erkennen met als doel dat iedereen zich gezien en gehoord voelt? 

DE LEEGTE

We trachten te onderzoeken hoe collectieve overeenkomsten kunnen worden benadrukt om in de eerste plaats mentale grenzen en drempels tussen de kleine eilandjes in de samenleving te vervagen. Met deze ruimtelijke interventie proberen wij aan te tonen dat met de tegenspoed de voorspoed komt. We willen de samenleving en de mensen motiveren om te vertrouwen en te geloven in rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid is fundamenteel voor een gezonde en inclusieve samenleving. 

Het woord rechtvaardigheid manifesteert zich in het Arabisch met horizontale en verticale lijnen. Daarom is de Folly opgebouwd uit houtenlatten. Elke lat is uniek, zoals elk mens in de samenleving, en refereert naar een individu in de samenleving. Elke lat heeft een eigen afmeting en dat betekent dat deze in de werkplaats het recht heeft op eigen behandeling. Autonoom hebben deze individuele latten geen betekenis en kunnen dus ook geen verhaal vertellen, omdat ze als individu louter de verschillen in afmeting benadrukken. Op het moment dat deze individuele latten zorgvuldig gecomponeerd worden, ontstaat er een geheel. Een geheel dat samenwerkt als team om een collectieve boodschap over te brengen. Een geheel dat samen sterker staat en bijdraagt aan het creëren van een inclusieve samenleving. Een geheel dat als groep vertrekt om de sociale collectieve overeenkomsten te benadrukken. 

DE LEEGTE

Het is noodzakelijk om te begrijpen wat de verhoudingen zijn tussen individuen en het collectief. Het een kan niet bestaan zonder het ander. De relatie tussen individuen en het collectief is noodzakelijk voor een gezonde inclusieve samenleving. Met de Folly hopen wij de bezoekers van de openlucht tentoonstelling te inspireren en hoe dit ontwerp bijdraagt aan de bewustwording van sociaalmaatschappelijk vraagstukken. 

Over studioHA

StudioHA is opgericht door Rashid Rashidi en Hassan Ahmed, beiden opgeleid als architect aan de TU Delft. Samen houden zij zich graag bezig met sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Zij hebben onder andere in opdracht van Nourdeen Wildeman van Stichting a-Salaamah Wal’Adaalah en in samenwerking met ARUP een ‘Emergency Shelter Guide’ gemaakt om de noodtoestand van de Myanmar’s Rohinya vluchtelingen te verbeteren. Dit document is wereldwijd gedeeld door activisten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Geef elk gebouw een smoel'

13 jun om 08:00 uur
Een overkokende economie. Materiaalprijzen en uurtarieven die de pan uitrijzen. Een vurige wens naar betaalbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De architect moet zich afvragen: voor wie bouw ik en voor hoe lang?’

1 jun om 09:21 uur
Praat je in wetenschappelijke sferen over de gevel, dan is Ulrich Knaack niet weg te denken. Knaack, hoogleraar…
Lees verder »
descriptionArtikel

De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

24 mei om 13:21 uur
Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
descriptionArtikel

Genomineerden Next Step Award 2022 bekend

15 apr om 12:21 uur
De genomineerden voor de vierde editie van het Next Step Program zijn bekend. Tien jonge architectenbureaus mogen…
Lees verder »