MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

maandag 22 mei 2023

Ontwerp voor het Hangzou Refinery Oil Factory Park. © MVRDV

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil Refinery Factory Park in China. 

Het internationaal opererende, in Rotterdam gevestigde architectenbureau ontwierp samen met landschapsarchitect Openfabric een masterplan dat zowel op het gebied van duurzaamheid als esthethiek indruk maakt. Bestaande gebouwen van de voormalige raffinaderij worden hergebruikt en getransformeerd tot een levendig cultuurpark, met een museum als middelpunt van het plan. Een gevel waarin duizenden mini-zonnepanelen zijn verwerkt maakt het museum voor technologie en kunst niet alleen de eyecatcher van het project maar ook een toonbeeld van duurzaamheid.  

Het maakt allemaal onderdeel uit van het grote plaatje waarin het Grand Canal, één van de oudste en langste waterwegen ter wereld – over de gehele linie wordt omgetoverd tot culturele hotspot. De voormalige Hangzhou-raffinaderij is een van de te transformeren locaties. De gesloten raffinaderij en opslagfaciliteiten op het terrein zullen deels worden hergebruikt.

Complex interieur

Hoogtepunt van het plan is een nieuw museum, het Art and Sci-tech Centre, dat met zijn ronde vorm doet denken aan de silo’s die het terrein kenmerken. Achter een relatief eenvoudige buitenkant gaat een complex interieur schuil waarbij rechthoekige ruimtes op een grillige manier bovenop een ronde tentoonstellingsruimte worden geplaatst. Deze langgerekte ruimtes zijn bestemd als ateliers, kantoren en winkels. Op het dak van deze gestapelde ruimtes komen terrassen, verbonden via trappen en bruggen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten; de bruggen en trappen verlevendigen de ruimte en ze maken evenementen en (tijdelijke) installatie mogelijk.

museum Hangzhou
Het museum is de eyecatcher van het Hangzhou Refinery Oil Factory Park. © Engram

Oude en nieuwe structuren combineren

Dankzij de gevel die duizenden mini-zonnepanelen bevat kan het museum straks ook energie opwekken. Deze ‘sun spots’ vormen een parametrisch ontworpen ‘zonneschilderij’. Op de plaatsen waar de zon het felst is, is de dichtheid van het schilderij het grootst. De opgewekte energie kan worden gebruikt voor de led-verlichting in de gevel, zodat het museum op energieneutrale manier reclame kan maken voor tentoonstellingen en evenementen die binnen worden gehouden.

"We weten dat we af moeten van fossiele brandstoffen", zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. "De olie-industrie zal in de loop van de tijd een infrastructuur nalaten waar we iets mee moeten. Het is verleidelijk om te breken met de geschiedenis en een romantisch toekomstperspectief te schetsen waarin we niets verder hoeven met dit soort ruïnes. Maar je kunt ook oude en nieuwe structuren combineren. In dit project incorporeren we dat wat er nog staat met nieuwe structuren die ons een betere, duurzamere toekomst tonen. De oude ‘fossielen’ worden straks nieuwe energie-opwekkende drums."

Glas als basis

Gebouwen die eerder zijn afgebroken worden op een moderne manier herbouwd, met glas als basismateriaal en met toepassing van dezelfde energie-opwekkende zonnespots als in de museumgevel. De torens van de raffinaderijen blijven behouden en worden geïntegreerd in het landschap, met toevoeging van trappen en platforms die zorgen voor uitzicht. In de zuidoostelijke punt van het terrein komen geclusterde kantoren. Door ook de nieuwbouw energie te laten opwekken, kan het park zelfs energie terug leveren aan het elektriciteitsnet.

De torens van de raffinaderijen blijven behouden en worden geïntegreerd in het landschap, met toevoeging van trappen en platforms die zorgen voor uitzicht. © MVRDV

"Voor het park is een parametrisch bos ontworpen, met een optimale verhouding. Elke soort heeft zijn plek in het landschap te danken aan de mate waarin hij schaduw geeft, voedsel produceert en bijdraagt aan de biodiversiteit." Winy Maas, MVRDV

parametrisch bos
Afbeelding: © MIR

Het masterplan biedt verder een catalogus van mogelijke toepassingen voor de vele silo's van het terrein – sommige getransformeerd of gereconstrueerd, andere slechts gesuggereerd door cirkels van bestrating die refereren aan de oorspronkelijke plek. Van meeslepende kunstervaringen tot winkelkiosken en omheinde tuinen; deze structuren helpen het park levendig te houden, zodat het gebied straks bezoekers niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds iets te bieden heeft.

Lees ook ons meest recente magazine (Stedebouw & Architectuur 2023 nr. 2), dat volledig in het teken staat van gevels en daken. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun om 11:29 uur

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wijkvernieuwing is één opgave met meerdere deelprojecten

2 jun om 11:32 uur

Voor de Rotterdamse wijk Crooswijk combineert KAW inbreidingsplannen (stedebouwkundig) met de komst van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inzendingen 13e editie VKG Architectuurprijs 2023 geopend

1 jun om 10:55 uur

De 13e editie van de VKG Architectuurprijs, vakprijs voor projecten waarbij esthetiek, circulariteit,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Sjoerd Feenstra benoemt tot eerste stadsbouwmeester van Zwolle

31 mei om 09:17 uur
Sjoerd Feenstra is benoemd als de allereerste stadsbouwmeester van Zwolle. Met deze nieuwe functie streven de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei om 11:28 uur

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom van die grond af!

26 mei om 12:01 uur

De ruim 18,5 vierkante kilometers plat dak in Rotterdam worden nog te weinig ingezet en de Rotterdamse…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei om 08:45 uur

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »
person_outlineBlog

De gevel nieuw denken

22 mei om 16:36 uur
De transitie naar een duurzame moderniteit is begonnen. Als er binnen de architectuur een element is waar de…
Lees verder »