Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden

woensdag 2 oktober 2024

Ondanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe. In absolute en relatieve aantallen. Dat is een van de vele conclusies in de nieuwe tweejaarlijkse Monitor Nationale Omgevingsvisie van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ruimte voor klimaatadaptatie en energietransitie is een van de belangrijke doelen in de Monitor Nationale Omgevingsvisie (Monitor NOVI). Binnen deze indicator zijn water en bodem sturend voor de locatiekeuze van woningbouw. In het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) lezen we echter: “Dat betekent volgens de NOVI dat bij ontwikkeling van nieuwe verstedelijkingslocaties gebieden vermeden moeten worden die belangrijk zijn voor de waterberging en waterhuishouding of te maken hebben met bodemdaling, zoals diepe polders of de slappe grond in de veenweidegebieden. Als vermijding niet mogelijk is, moet het effect van de bebouwing op de waterhuishouding of waterdaling worden gemitigeerd. Dit doel is nog een forse uitdaging gezien de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Het aantal woningen nam er toe van circa 526.000 in 2000 naar 663.000 in 2021 en 684.000 in 2023. Het aandeel woningen in deze gebieden ten opzichte van Nederland als geheel nam ook toe; van 7,9 procent in 2000 naar 8,3 procent in 2021 en 9,2 procent in 2023. Sinds 2000 versnelt dit proces.”

Waterkwaliteit

Het PBL ziet op het vlak van verstedelijking, economie en mobiliteit verder wel positieve ontwikkelingen. Zo vindt de laatste tien jaar rond de 60 procent van de woningbouw plaats binnen bestaand bebouwd gebied. Maar daarbij is de conclusie ook dat “de indicatoren op het gebied van duurzaamheid – energietransitie en circulaire economie, natuur- en waterkwaliteit, en milieukwaliteit - weinig vooruitgang tonen.”

Bovendien kunnen ruimtelijke ontwikkelingen als woningbouw, de aanleg van bedrijventerreinen en wegenbouw beperkingen opgelegd krijgen als gevolg van de onvoldoende waterkwaliteit. Uit het PBL-rapport: “De natuurwaterkwaliteit is vrij laag, maar in de periode sinds de invoering van de Kaderrichtlijn Water wel licht verbeterd. Dat neemt niet weg dat Nederland risico’s loopt als het in 2027 nog steeds niet aan de Europees afgesproken eisen voldoet.”

Lange termijn

Het PBL ziet de Nationale Omgevingsvisie als een belangrijk instrument om beleid tot stand te brengen dat langetermijndoelen dichterbij brengt, en zo te werken aan de duurzame ontwikkeling die het centrale doel is van de Omgevingswet. “Door een langetermijnperspectief te hanteren, kan Nederland werken aan een toekomstbestendige en veerkrachtige fysieke leefomgeving die voorbereid is op de uitdagingen van de 21e eeuw”, aldus Marko Hekkert, directeur PBL. “Werken aan de langetermijndoelen van de NOVI draagt bij aan de continuïteit en stabiliteit van beleidsvoering en het versterkt ook het vertrouwen in het overheidsbeleid van burgers, bedrijven en andere belanghebbenden.”

Lees hier de complete Monitor Nationale Omgevingsvisie van het Planbureau voor de Leefomgeving of bekijk voor een korte samenvatting deze video:

Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bron: PBL
Beeld: Shutterstock

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

S&A Podcast Luisterlandschap: Gebiedsontwikkeling 4.0

2 okt om 12:00 uur

Naast zijn bijdrage als gasthoofdredacteur van het uitgebreide magazine Gebiedsontwikkeling spraken we Gert-…

Lees verder »
descriptionArtikel

Placemaking belangrijk vanaf start gebiedsontwikkeling

30 sep om 07:30 uur

Afgelopen week vond in Rotterdam de Placemaking Week Europe 2024 plaats. In dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nederland in beweging met Sportzones

26 sep om 07:00 uur

Met z’n allen torsen we te veel overgewicht mee en mede daarom moet Nederland in beweging komen. Hét nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte

24 sep om 07:30 uur

Precies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw

23 sep om 07:30 uur

Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kijk van jongeren op de beweegvriendelijke stad

19 sep om 07:30 uur

De eisen die we stellen aan gebiedsontwikkeling en stedenbouw zijn continu in ontwikkeling. Zo is er steeds…

Lees verder »
descriptionArtikel

BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen

17 sep om 15:00 uur

Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West

16 sep om 16:00 uur

Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…

Lees verder »