Hoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je ontdekt het, samen met het stedenbouwkundig ontwerp op basis van de oorspronkelijke verkaveling, op 2 juni in een excursie van KAN naar het dorp Zuidoostbeemster.
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed

In Zuidoostbeemster, vlakbij Purmerend, vormt De Nieuwe Tuinderij een woon- en leefomgeving die is ontwikkeld door De Beemster Compagnie. Dit is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente en BPD. Het totale project omvat ongeveer vijfhonderd woningen en is opgesplitst in een oostelijk en een westelijk deel.
De uitbreiding van Zuidoostbeemster is zorgvuldig ingepast in het unieke, beschermde landschap van Droogmakerij de Beemster (Unesco Werelderfgoed). Begin zeventiende eeuw werd dit stukje Holland drooggemalen met vijftig molens. De strakke, symmetrische verkaveling van toen is vandaag de dag nog zichtbaar in het landschap en vormt de basis voor het nieuwe stedenbouwkundig ontwerp. Dit komt onder meer tot uiting in de historische linten, waterlopen en achtergelegen buurten. Verder verwijzen de straatnamen met appel- en peersoorten naar de geschiedenis als tuinbouwgebied.
Groen tot voordeur
In het hart van De Nieuwe Tuinderij-West ligt de grote speeltuin de Spelemei en het multifunctioneel centrum De Boomgaard, met onder andere een brede school, buurthuis, peuterspeelzaal en gymzaal met aparte turnhal.
Het oostelijk deel is recent opgeleverd. Hierbij is zoveel mogelijk groen en water behouden en versterkt. De waterlopen brengen het groen tot aan de voordeur van de woningen, wat zorgt voor een natuurlijke en aantrekkelijke woonomgeving.
Knus plan
Tijdens de KAN excursie op 2 juni vertellen Coen Kuijpers en Martijn Hemmer van BPD over de aanpak en oplossingen voor de bijzonderheden en uitdagingen van De Nieuwe Tuinderij. Zoals dus de status van UNESCO Werelderfgoed. Verder werd de ontwikkeling eerst, traditioneel, vanuit een leeg ontwikkelgebied gestart. Uiteindelijk is besloten om te ontwikkelen vanuit de bestaande natuur.
Het resultaat is een ‘knus plan’ waarmee iedereen gelukkig is. De centrale groenstrook in het oostelijk deel is sinds het begin nog steeds een plek vol reuring. Het laat zien wat volgroeid groen (o.a. grote bomen en mooie rietkragen) doet met bewoners. Daarnaast waren er uitdagingen in de contacten met bewoners en gemeente en waren er diverse procedures bij de Raad van State. Daarbovenop is de gemeente ook nog gefuseerd.
Programma excursie 2 juni
14.30 uur Ontvangst met koffie bij het startpunt: Projectbureau van De Beemster Compagnie, Prins Mauritsstraat 1, Middenbeemster.
15.00 tot 16.30 uur Rondleiding door De Nieuwe Tuinderij met Coen Kuijpers en Martijn Hemmer van BPD.
Aanmelden
Je kunt je hier aanmelden.
De Beemster Compagnie is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Purmerend en BPD en werkt in de gemeente aan twee nieuwbouwprojecten: De Nieuwe Tuinderij en De Keyser.
Bron: KAN
Fotografie: BPD
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
Reactie toevoegen