Energieneutraal sportcomplex met circulair geoogst bouwmateriaal op Erasmus Universiteit

dinsdag 27 december 2022
timer 2 min
Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode

Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode

Met metalen panelen uit Zeist en houten vloerdelen uit Eindhoven geeft het nieuwe energieneutrale sportcomplex op de Erasmus Universiteit gebruikt materieel een nieuw leven. Een mooi voorbeeld van circulaire sloop.

VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp 'Sports Building' voor maar liefst vijftig sporten door de sportzalen slim te stapelen op een compact plot. Het complex op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam is energieneutraal en het publiek interieur is uitgevoerd in circulair geoogste, hergebruikte materialen. De centrale as door het gebouw fungeert als route én bestemming en verbindt mensen en plekken. Sports Building is dit najaar officieel geopend.

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen - anno 2022 essentieel. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken, en het gebruik ervan te minimaliseren. Deze principes zijn voor VenhoevenCS leidend bij al hun ontwerpen, waaronder die voor het Aquatics Centre voor Parijs2024, Zwembad Zoetermeer (2023) en het nieuwe zwembad in het Belgische Lokeren (2023).

Circulaire economie

In Sports Building hebben de architecten bovendien het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 vierkante meters houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat. Kwalitatief hoogstaand hergebruik inspireert de maatschappelijk betrokken en omvangrijke groep gebruikers van Sports Building om bij te dragen aan de circulaire economie.

Het nieuwe Sports Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een trainings- en wedstrijd centrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers en topsporters gaan gebruik gaan maken van de accommodatie.

Uitnodigende plint

Aan de oostelijke entree van de stadscampus zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sportboxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende plint met de horeca en fitness. De ‘sportboxen’ vormen twee volumes, verbonden door de publieke kern van het complex. Deze gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus.

Transparantie

Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide einduiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, plus de sportactiviteiten waarvoor geen gesloten zaal nodig is.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »