Energieneutraal sportcomplex met circulair geoogst bouwmateriaal op Erasmus Universiteit

dinsdag 27 december 2022
timer 2 min
Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode

Het door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen sportcomplex op de Erasmus Universiteit Rotterdam (www.venhoevencs.nl). Foto: Ossip van Duivenbode

Met metalen panelen uit Zeist en houten vloerdelen uit Eindhoven geeft het nieuwe energieneutrale sportcomplex op de Erasmus Universiteit gebruikt materieel een nieuw leven. Een mooi voorbeeld van circulaire sloop.

VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp 'Sports Building' voor maar liefst vijftig sporten door de sportzalen slim te stapelen op een compact plot. Het complex op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam is energieneutraal en het publiek interieur is uitgevoerd in circulair geoogste, hergebruikte materialen. De centrale as door het gebouw fungeert als route én bestemming en verbindt mensen en plekken. Sports Building is dit najaar officieel geopend.

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen - anno 2022 essentieel. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken, en het gebruik ervan te minimaliseren. Deze principes zijn voor VenhoevenCS leidend bij al hun ontwerpen, waaronder die voor het Aquatics Centre voor Parijs2024, Zwembad Zoetermeer (2023) en het nieuwe zwembad in het Belgische Lokeren (2023).

Circulaire economie

In Sports Building hebben de architecten bovendien het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 vierkante meters houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat. Kwalitatief hoogstaand hergebruik inspireert de maatschappelijk betrokken en omvangrijke groep gebruikers van Sports Building om bij te dragen aan de circulaire economie.

Het nieuwe Sports Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een trainings- en wedstrijd centrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers en topsporters gaan gebruik gaan maken van de accommodatie.

Uitnodigende plint

Aan de oostelijke entree van de stadscampus zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sportboxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende plint met de horeca en fitness. De ‘sportboxen’ vormen twee volumes, verbonden door de publieke kern van het complex. Deze gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus.

Transparantie

Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide einduiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, plus de sportactiviteiten waarvoor geen gesloten zaal nodig is.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Zuid-Holland bouwt 250.000 woningen voor 2030

28 mrt om 09:00 uur

Zuid-Holland spreekt de ambitie uit om voor 2030 250.000 woningen te bouwen en gaat die opgave te lijf met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drijvend paviljoen van Adeyemi ook in Nederland te bewonderen

27 mrt om 09:00 uur

Het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi, een zeven meter hoog, drijvend…

Lees verder »
descriptionArtikel

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

22 mrt om 09:47 uur

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt om 12:15 uur

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

17 mrt om 10:04 uur
'Een gebouw is niet langer iets van een instantie of persoon, niet langer een verzameling materialen. Het is een…
Lees verder »
Beeld: KAW
descriptionArtikel

PBL pleit voor integrale aanpak bebouwd gebied en scherpere keuzes kabinet

16 mrt om 09:15 uur
De focus op nieuwbouw ('900.000 woningen voor 2030') brengt het risico met zich mee dat de omvangrijke verbouwing…
Lees verder »
Zilverpoort Lelystad. Foto: Ossip van Duivenbode
descriptionArtikel

Markant nieuw appartementencomplex geeft centrum Lelystad upgrade

14 mrt om 11:34 uur
Het kwetsbare centrumgebied van Lelystad krijgt een upgrade met de komst van een woongebouw voor 35 luxe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwbouw zakt volgens projectontwikkelaars tot 50 procent in

13 mrt om 11:49 uur
Volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) gaat de nieuwbouw van huizen dit…
Lees verder »