Denemarken onthult masterplan ‘Silicon Valley van de landbouw’
Met deze ‘Silicon Valley van de landbouw’ willen de architecten een open campus neerzetten waar academici en commerciële bedrijven samen kunnen werken aan het bevorderen van de landbouw in stedelijke omgevingen. Het project moet de Deense landbouw versterken, maar dient ook als benchmark voor toekomstige ontwikkelingen in de globale voedselindustrie.
© William McDonough + Partners
Agro Food Park
Het AFP opende zijn deuren in 2009 en huisvest vandaag de dag 75 bedrijven met 1.000 medewerkers op een oppervlak van 44.000 m2. Door het masterplan zal het park in de komende 30 jaar in meerdere fases worden uitgebreid met 280.000 m2. Hierin worden bestaande bedrijven aan elkaar verbonden en worden nieuwe bedrijven uitgenodigd zich er te vestigen.
“Dit is letterlijk een plek waar mensen kunnen gaan werken aan het voeden van de wereld met veilig en gezond voedsel,” aldus William McDonough, oprichter van William McDonough + Partners. Het bureau geeft aan in samenwerking met GXN zich te focussen op vijf aspecten van het AFP: gezonde materialen, duurzame energie, het versterken van biodiversiteit, schone lucht en schoon water.
© William McDonough + Partners
Ontwerp
In het masterplan staan openbare ruimte, verbindingen en een compacte stedelijke structuur centraal. Dit wordt vertaald naar die hoofdelementen: de Lawn, de Strip en de Plazas. De eerste is een centrale groene ruimte dat als showroom voor experimenten in de landbouw en voedselproductie dient. Tevens is het een gezamenlijke plek voor recreatie en ontspanning.
De vijf Plazas verbinden diverse clusters van gebouwen aan elkaar. Hierdoor ontstaan wijken die ieder hun eigen identiteit krijgen. De Strip is de hoofstraat die door dit geheel heen loopt, met ‘het karakter van een stedelijke ruimte’.
© William McDonough + Partners
“We bevinden ons in een ecologische eeuw,” aldus McDonough. “We hebben tientallen jaren getracht de verwoesting van het klimaat, water en het land om te keren, maar nu is het tijd om de biologische grondstoffen van onze planeet voor alle soorten op aarde te herstellen en bij te vullen.”

Impressie van de uitbreiding van het Agro Food Park nabij Aarhus. © William McDonough + Partners
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
Reactie toevoegen