Crowdfunding goede ontwikkeling voor architectuurbranche?
Crowdfunding zie je tegenwoordig in praktisch iedere hoek van de maatschappij, van films en boeken tot technologie – en nu zelfs architectuur. Denk aan de Smog Free Tower van Nederlands architect Daan Roosegaarde die na een Kickstarter-campagne in Rotterdam is geplaatst, of de Deense afvalverwerkingsfabriek waar Bjarke Ingels Group een stoomringgenerator voor crowdfund.
Vooral de laatste heeft internationaal reacties losgemaakt. De meeste zijn positief, aangezien de meeste architectuurcampagnes een publiek doel nastreven, maar sommigen bekritiseerden de campagnes in verband met belastinggeld. “De Deense belastingbetalers zouden moeten bepalen of het wordt gebouwd,” aldus Andrew Simes.
Crowdfunding als marketingstunt
Weer een ander vindt het merkwaardig dat een project door buitenstaanders wordt betaald en niet door de lokale overheid. “Waarom zouden mensen moeten betalen voor publieke gebouwen in regio’s waar zij niet komen?” aldus Joshua Young. “En als de inwoners het echt belangrijk vinden en willen hebben, waarom wordt de overheid dan niet overgehaald om eraan mee te betalen?”
Weer een ander is van mening dat crowdfunding uit verband wordt getrokken, omdat het nu als marketing zou worden ingezet. “Crowdfunding is bedoeld voor kleine bedrijven/mensen die grote dingen willen doen,” aldus Tai Manu. “BIG gebruikt het platform nu om een ridicuul klein bedrag – ten opzichte van het totale budget [van het project] – te financieren. Als multinationals crowdfunden gaan misbruiken, gaan kleine spelers met weinig zichtbaarheid geen kans meer staan. Dat zou zonde zijn.”
Wat vindt u?
Wat vindt u van crowdfunding in architectuur; een positieve ontwikkeling, of iets wat we moeten vermijden? Laat hieronder een reactie achter.

De Smog Free Tower in Rotterdam aan de Vierhavenstraat 52. Foto's via Studio Roosegaarde
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
S&A Podcast: zachtheid en verlangen in gebiedsontwikkeling
23 jul om 07:30 uur 3 minIn de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap spreken we met Co Verdaas, Deltacommissaris en hoogleraar…
Projecten versnellen door opgaven apolitiek te maken
21 jul om 07:30 uur 12 minIn het huidige, onrustige tijdsgewricht komen veel planontwikkelingen tot stilstand. Politieke strubbelingen en…
Ruim baan voor warme asfaltrecyclingtrein
17 jul om 07:30 uur 10 minHet ligt misschien niet voor de hand om via Argentinië en Tsjechië af te reizen naar de Gooimeerdijk-Oost in…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Reactie toevoegen