In het buitengebied vindt het grote gevecht om de ruimte plaats, aldus expert Gerard van Santen. Het is een misverstand dat het stedelijk en landelijk gebied twee gescheiden werelden zijn. “Een flink zonneveld kan ook best onderdeel zijn van een stedelijke gebiedsontwikkeling.”
Gebiedsontwikkeling en het grote gevecht om de ruimte

In gebiedsontwikkeling in het buitengebied van Nederland spelen tal van uitdagingen een cruciale rol. Gerard van Santen, adviseur buitengebied bij Over Morgen, benadrukt dat het buiten de stadsgebieden net zo goed een strijd om ruimte is. Verschillende maatschappelijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, woningnood, landbouwtransitie en natuurbehoud vinden plaats in landelijke gebieden. Deze opgaven zijn vaak complex en vereisen een nieuwe ruimtelijke aanpak.
Een belangrijk aspect, volgens Van Santen op het platform Biind, is de interactie tussen stedelijke en landelijke gebieden. Hoewel sommige zaken zich concentreren in het buitengebied, zoals grote windparken, kunnen ook zonnepanelenvelden deel uitmaken van stedelijke ontwikkeling. Maatregelen op het platteland hebben vaak gevolgen voor de stad, en er moet meer overleg en bewustzijn zijn over deze onderlinge verbanden.
Beheer vereist compromissen
De uitdaging in het buitengebied ligt in het beheer van meerdere grondeigenaren, wat een complex proces van overleg en compromissen vereist. Bovendien zijn sommige maatschappelijke opgaven, zoals natuurherstel en waterkwaliteitsverbetering, verplicht. Dat betekent dat bewoners en ondernemers daaraan moeten bijdragen.
De tegenstrijdigheid in die woorden onderstreept de uitdaging nog maar eens. Van Santen: “Het is daarom belangrijk om ogen en oren te hebben voor het eigenbelang van de mensen die in het gebied wonen en ondernemen. Als overheid moet je ten eerste het gesprek voeren over de verschillende opgaven voor het gebied en hun samenhang. Joint fact finding noemen we dat.”
In tegenstelling tot woningbouw in stedelijke gebieden draait gebiedsontwikkeling op het platteland vaak om ecologische verbeteringen, klimaatadaptatie, energie en landbouw. Het is van cruciaal belang om de belangen en toekomstperspectieven van de plattelandsbewoners te begrijpen en hierop in te spelen.
Eigenaarschap
Het buitengebied zal de komende decennia aanzienlijke veranderingen ondergaan, waaronder de landbouwtransitie naar meer extensieve veehouderij, de verspreiding van woningen en een grotere impact van de energietransitie. Ondanks de uitdagingen biedt de extensivering van de landbouw de mogelijkheid om de biodiversiteit te vergroten.
Een belangrijk kenmerk van het buitengebied is het gedeelde eigenaarschap, waarin iedereen betrokken is bij de zorg voor het land en het behoud van de natuur. Dit gedeelde eigenaarschap vormt de basis voor samenwerking in het buitengebied.
Bron: Biind
Beeld: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening
6 dec om 07:30 uurHeb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…
WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering
30 nov om 09:30 uurDe wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…
Definitief ontwerp langste dakpark van Nederland vastgesteld
27 nov om 07:30 uurBovenop het iconisch spoorviaduct Hofbogen komt een bijzonder stadspark. Waar vroeger de treinen reden, kun je…
4 actiepunten voor regie ruimtelijke ontwikkeling Nederland
21 nov om 07:30 uurVoor een toekomst die duurzaam en leefbaar is, heeft de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (…
Award voor De Urbanisten met Getijdenpark Keilehaven
3 nov om 09:00 uurHet meest natuurinclusieve project of ontwerp van Nederland en daarmee winnaar van de tweejaarlijkse Award…
Data groenbeheer helpen probleemwijk vooruit
23 okt om 10:00 uurIn Den Haag zijn twee pleinen vergroend, waarbij met de inzet van data ook sociale problematiek werd getackeld…
Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie
5 okt om 09:30 uurIn dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…
Circulariteit in stedenbouwkundig plan Sportpark Hilversum
28 sep om 07:30 uurNabijheid van wonen, werken en recreëren en aandacht voor sport en natuur zijn de pijlers onder de geleidelijke…
Reactie toevoegen