Nieuws

Benthem Crouwel Architects ontwerpt vakantiehuis op Texel

Op Texel is een rubberen vakantiehuis omhult met vissersnetten in gebruik genomen. Het huis heeft de kenmerkende vorm van een schapenboet. Het huis is gebouwd met een houtskelet, waarna het dak en de gevels geheel zijn afgewerkt met zwart spuitrubber en bekleed met gekleurde vissersnetten. De netten zijn in twee lagen aangebracht - over groene, blauwe of rode netten zijn zwarte netten bevestigd - en in vakken verdeeld. De verschillende ’vakken’ tonen de doorsnede van het huis. Benthem Crouwel Architects ontwierp het huis voor een particuliere opdrachtgever in stijl van het waddeneiland.

 

Texel is het waddeneiland van schapen en vissers. Beeldbepalend in het Texels landschap zijn de typische schapenboeten; schuurtjes voor opslag van onder andere hooi. Ze staan solitair in de uitgestrekte weilanden en zijn gebouwd op land dat ver van de boerderij vandaan lag. De boeten hebben een zadeldak met een afschuinde kopkant en zijn georiënteerd op het zuidwesten, de overheersende windrichting. De toegangsdeur bevindt zich aan de rechte, luwe zijde op het noordoosten.

 

 

Het volume van het vakantiehuis is afgeleid van zo’n karakteristieke schapenboet, maar heeft in tegenstelling tot de schuurtjes veel ramen in de gevels en het dak. De ramen zijn zo geplaatst dat het uitzicht optimaal is. Vanuit de woonkeuken krijgt men een panorama van het eiland, vanaf de verdieping is de blik gericht op de duinen en de zee en vanuit de slaapkamer kijkt men naar de oneindige hemel.

 

Binnen is buiten

Het huis heeft een eenvoudige plattegrond. Op de begane grond bevinden zich de woonkeuken, de slaapkamer, de badkamer en het toilet. Extra slaap- en werkplekken en bergruimten zijn op de open verdieping en in de kelder gerealiseerd. Het interieur heeft eenzelfde eenvoud; functioneel en licht en gericht op het landschap. De enorme glazen gevel van de woonkeuken versterkt de relatie met de tuin. De natuur is een cruciaal onderdeel van het huis. In- en exterieur buiten lopen aan deze zijde in elkaar over.

Deel dit artikel