The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

dinsdag 12 december 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit appartementencomplex bestaat uit 94 middenhuurwoningen die zijn ontworpen door ANA Architecten in opdracht van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.

Het woongebouw is bedoeld voor diverse gezinssamenstellingen die hun nieuwe onderkomen huren van BPD Woningfonds. The Family voorziet in een grote behoefte, zegt Wicher Mol, de betrokken ontwikkelingsmanager van BPD. “De eerste plannen voor The Family werden gemaakt in 2017. We zagen dat mensen langer in de stad bleven wonen. Deels omdat ze geen andere optie hadden, deels omdat jonge gezinnen dat ook echt willen. Stedelijk wonen was in. En het is nog steeds in.”

Meer opties

De eerste oplevering, afgelopen vrijdag, vond plaats in aanwezigheid van de Delftse wethouders Karin Schrederhof (Wonen) en Martina Huijsmans (Ruimtelijke ordening en Mobiliteit). Schrederhof beaamt de laatste opmerking van Mol: “Mensen die hier zijn opgegroeid of hebben gestudeerd, willen vaak blijven. Niet iedereen wil of kan dan naar een eengezinswoning met een tuin aan de stadsrand. Het is mooi dat Delft nu meer opties biedt, ook midden in de stad.”

“De belangstelling voor de woningen was groot”, zegt ook Rebecca Haasdijk, senior asset manager bij BPD Woningfonds. “Het is interessant om te zien dat er naast starters, veelal jonge stellen, op dit moment ook gezinnen met thuiswonende kinderen in The Family hun nieuwe thuis hebben gevonden. Een ander waardevol aspect zijn de lage woonlasten. De bewoners van The Family betalen geen bijdrage voor warmte en warm tapwater, omdat het WKO-systeem in eigendom is genomen door BPD Woningfonds.”
Navraag leert dat BPD de installatie (aangelegd door Klimaatgarant) in eigendom nam, toen die kans zich voordeed. Zo kan BPD Woningfonds zelf grip houden op de totale woonlasten van bewoners (en het goed betaalbaar houden van wonen), zonder dat een exploitant hierbij betrokken is.

 

Leefdek

The Family bestaat uit compacte appartementen, tussen 50 en 120 vierkante meter, waar efficiënt met de ruimte wordt omgegaan. Er is een grote diversiteit in woningtypen, waardoor The Family geschikt is voor veel verschillende gezinstypen (eenoudergezinnen, jonge gezinnen, ‘parttime-gezinnen’ en samengestelde gezinnen).

The Family kent diverse collectieve ruimtes (foto Luuk Kramer).

Zij kunnen gebruikmaken van veel collectieve ruimtes, zoals een leefdek waar kinderen kunnen spelen, een daktuin, een speelgalerij, een gezamenlijke huiskamer, klusruimte en (bak)fietsstalling. Hierdoor is er in de woningen zelf meer ruimte. Bijvoorbeeld voor een extra kamer.

De woningen in Delft zijn ook heel duurzaam. Ze zijn allemaal voorzien van een bodemwarmtepomp, het regenwater wordt op groene daken gebufferd en de energie wordt met zonnepanelen op het dak opgewekt.

Gezinnen belangrijk

The Family laat volgens BPD zien dat gestapeld wonen een van de oplossingen kan zijn om wonen in de (binnen)stad betaalbaar te houden. Mits die appartementen aan individuele woonwensen kunnen worden aangepast en als er goede (gedeelde) voorzieningen zijn. Wonen in de stad draait om het doordacht omgaan met de ruimte, zegt architect Jannie Vinke (ANA). Dat is in The Family gedaan. “Het gaat om stadswoningen voor middeninkomens. Om ze betaalbaar te houden, moet de plattegrond compact zijn. Maar er is wel iets te kiezen. Er zijn drie-, vier- en vijfkamerwoningen. En sommige woningen bieden ruimte voor flexibiliteit.”
 
Gezinnen zijn belangrijk voor de stad. “Van gezinnen gaat dynamiek uit”, vervolgt Mol. “Ze zorgen voor een mooie mix. Ze zijn goed voor de middenstand, het onderwijs en voor de saamhorigheid in een samenleving.” Het woningaanbod moet daarom goed afgestemd zijn op de specifieke woonwensen van stadsgezinnen. BPD bracht die woonwensen in kaart, toegespitst op afmetingen, aantal kamers, privéruimte, plattegronden en speelvoorzieningen.

Bron tekst & foto’s: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »