Nieuws

Benthem Crouwel Architects ontwerpt appartementen Praag

Benthem Crouwel Architects is door de jury unaniem gekozen als winnaar van de competitie voor een nieuw appartementencomplex in Praag. Het plan werd samen met het lokale bureau RA15 gepresenteerd in een prijsvraag, georganiseerd door Penta Real Estate.

Voor de prijsvraag schreven zich 160 internationale kandidaten in, waarna er 44 bureaus doorstootten naar de finale. Vijf bureaus streden in de laatste ronde tegen elkaar. De jury was vooral onder de indruk van het voorstel van Benthem Crouwel Architects om een groot, publiek toegankelijk park in het plan op te nemen. 

Het nieuwe appartementencomplex, Residence Nádraží Žižkov, komt in het gelijknamige Praagse district. De plot voor het project ligt op een bijzondere locatie, tussen een voormalig station voor goederentreinen en een meer stedelijk en bedrijvig gebied. In het ontwerp voor het appartementencomplex zijn functionaliteit, menselijke schaal en contact met de natuur perfect met elkaar in balans.

Oog voor de natuur

Door de appartementengebouwen strak aan de randen van de plot te plaatsen ontstaat er in het midden een grote open ruimte. Deze ruimte wordt ingevuld als centraal, publiek park waarmee de natuur letterlijk de architectuur en de levens van de bewoners wordt binnengehaald. Twee golvend vormgegeven woongebouwen die samen 450 woningen huisvesten omarmen het centrale park, dat vrij toegankelijk is voor zowel de bewoners van Residence Nádraží Žižkov als de buurtbewoners in de aangrenzende wijken, en functioneert als een openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, en genieten van de rust en natuur.

Modulaire units

Het appartementencomplex bestaat uit modulaire units die op verschillende manieren zijn gestapeld en ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit zorgt voor een visueel spannend gevellandschap, maar ook voor een optimaal gebruik van daglicht en prachtig uitzicht vanuit alle woningen. Hoewel het complex uit een groot aantal appartementen bestaat, heeft het geen anonieme of massieve uitstraling: de gebouwen zijn toegankelijk en vriendelijk, met elk appartement als duidelijk herkenbare, individuele unit in het geheel. 

Deel dit artikel