Architect terug in het centrum van het bouwproces
Dat schisma tussen architect en bouwplaats begint in de Renaissance, op het moment dat Brunelleschi zich alleen ontfermt over het ontwerp van de Florentijnse Domkoepel. De Modernisten vergrootten de afstand verder. Le Corbusier liet in 1948 in La Plata Argentinië Maison Curutchet bouwen zonder ooit de bouwlocatie bezocht te hebben.
Eind twintigste eeuw trachtte toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen de architect weer in het hart van de bouw te plaatsen. Hij probeerde het bouwmeestermodel nieuw leven in te blazen, om zo de architect weer een leidende rol bij het bouwtraject te geven. De architect weer als middelpunt, in de voetsporen van Berlage.
Dat streven was donquichotterie, en bleek, besefte ook Coenen, een illusie. Wil de architect greep op het eindresultaat herwinnen, dan zal hij niet moeten teruggrijpen naar het verleden, maar andere modellen moeten gebruiken.
Zo’n krachtig model zou kunnen zijn de koppeling van digitale ontwerpkracht aan nieuwe productiemethoden (3D-printing, robotificatie). Voor Booosting was dit aanleiding om de workshop Digitaal Vakmanschap in de Architectuur, de derde in de reeks Ontwerpen in de Fabriek, te organiseren.
Een kansrijke weg, want met kennis over algoritmisch ontwerpen en digitaal aangestuurde productiemethoden als CNC machines, lasersnijden, robotics, en 3D-printing kan de architect zijn ontwerpkwaliteiten direct vertalen naar de productie en zo meer grip en zicht krijgen op het maakproces.
De koppeling van digitale ontwerpmethodieken en productieprocessen zou zo een keerpunt kunnen betekenen in de eeuwenlange tendens van groeiende afstand tussen ontwerpen en bouwen. Daarmee herneemt de architect een centrale rol in het bouwproces.
Digitaal vakmanschap in de Architectuur
Booosting publiceerde het boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur. De publicatie geeft een beeld van de ontwerpwereld in de nabije toekomst. Algoritmisch ontwerpen, directe vertaling naar robotproductie en 3D productietechnieken zijn centrale thema’s. Door de praktische insteek – onder andere een ‘hands on’ verslag van ontwerpen en werken met robots – is het boek interessant voor architecten en ontwerpers, maar ook voor bouwbedrijven, constructeurs, fabrikanten en toeleveranciers in de bouw, en voor de onderwijs- en onderzoekswereld.
Digitaal Vakmanschap in de Architectuur is hieronder te bestellen

Rechts Frido van Nieuwamerongen, Arconiko Architecten en lid Booosting en Thijs Asselbergs, TU Delft. Overhandiging van het boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dorps bouwen: draagvermogen en daadvermogen
22 apr om 07:30 uur 7 minIn zijn column voor Stedebouw & Architectuur schrijft Harrie van Helmond over hoogwaardige,…
Excursie: radicale herinrichting stadscentrum Tilburg
11 apr om 08:30 uur 3 minDe binnenstad van Tilburg heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. Ontdek nu de gemaakte keuzes rond de…
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’
9 apr om 07:30 uurHoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Reactie toevoegen