VenhoevenCS geselecteerd voor ontwerp stedenbouwkundig plan Arenapark Hilversum

Luchtfoto Arenapark, foto: Gemeente Hilversum
Onaf
Het bedrijventerrein Arenapark is sinds de jaren negentig ontwikkeld op het voormalig gemeentelijke sportpark. De contouren van de oude drafbaan zijn nog herkenbaar; de houten tribune langs de atletiekbaan naar ontwerp van W.M. Dudok is er al ruim een eeuw beeldbepalend. Nu huisvest het Arenapark naast sportclubs ook onderwijsinstellingen en zo’n vijftig bedrijven.
Het park is echter niet af. Meerdere percelen liggen braak en een groot deel van het openbaar gebied is niet of slechts tijdelijk ingericht. Deze toestand biedt, onbedoeld, ruimte voor de Hilversumse ambities voor meer wonen en werken, voor een nieuwe locatie voor Station Hilversum Sportpark en voor duurzame energievoorziening.
Levendig stuk stad
Speerpunt van VenhoevenCS bij de ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan is de leefbaarheid van het Arenapark. Het bureau voorziet scenario’s voor een gezond en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners, ondernemers, studenten en sporters en voor betere verbindingen met de omliggende buurten.
Alle voorzieningen op het terrein zijn op loopafstand, de OV-bereikbaarheid wordt geoptimaliseerd door verbeterde inpassing van Station Hilversum Sportpark en aangevuld met een verfijnde voetgangers- en fietsstructuur. Daarbij onderzoekt het bureau het aantal en type woningen en bedrijven dat er extra kan worden gerealiseerd en de versterking met het naastgelegen Goois Natuurreservaat Laapersheide. Ook worden alternatieven verkend voor biomassa als warmtebron voor het park evenals de komst van de internationale school en het nieuwe Evert Kroonzwembad.
VenhoevenCS bespreekt momenteel de impact van deze wensen van de gemeente met betrokkenen. De uitkomsten worden geïntegreerd en vertaald tot ruimtelijke scenario’s die het Arenapark als stedelijke en duurzame bestemming versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Reactie toevoegen