Vastgoed holistisch benaderen, wat houdt het in?

Ruth van Dijken, oprichter en directeur van Blendingbricks
Ik paste dus op mijn tellen en probeerde het anders te verwoorden. Ik kan me nog goed het moment herinneren dat ik het woord voor het eerst liet vallen bij een opdrachtgever in gemeente Haarlemmermeer. Met een gespannen gezicht wachtte ik de reactie af. En wat schepte mijn verbazing? Ik kreeg enthousiasme, lof en een compliment.
Op dat moment besloot ik het in elk gesprek te gaan benoemen en echt uit te spreken waar ik voor sta en hoe ik de toekomst zie. Ik liet mijn bescheidenheid om me aan ‘het bestaande gedachtengoed’ te schikken varen en besloot dat het tijd was mijn visie en ideeën voor the future of living te delen. Als je verandering wilt teweegbrengen, moet je anders durven denken en doen.
Met een holistische benadering van vastgoed kijk je naar het geheel. Dus niet alleen naar de stenen die gestapeld moeten worden, naar de veiligheid van de openbare ruimte of een andere eendimensionale gedachte. Je bekijkt het vastgoed juist multidimensionaal, vanuit alle hoeken. Alles is immers met elkaar verbonden en door alles te verbinden, creëer je echt positieve impact. Een holistische benadering vraagt een verbinding tussen vastgoed, natuur en gebruiker.
Dit houdt tevens in dat je op een gelijkwaardige manier naar stakeholders kijkt. De natuur is dus ook een stakeholder: de planten, dieren en bijvoorbeeld het water. Vaak is dit nog van ondergeschikt belang, maar dat begint nu te veranderen. Een mooie ontwikkeling, want op deze manier weet je meervoudige waarde te realiseren.
Met Blendingbricks creëren we groene en gezonde leefomgevingen. We proberen in de verschillende projecten de holistische gedachte altijd verder te trekken en te kijken hoe je de cirkel nog groter kunt maken. Wat kan je nog meer aan doen om een gezonde leefomgeving te realiseren? Wat kun je bijvoorbeeld met kunst en interieur en hoe creëer je die duurzame impactvolle beleving?
Sinds kort werken wij daarom samen met kunstenares Claudy Jongstra. Haar missie is verweven met de onze en door samen te werken kunnen we nog meer positieve impact genereren binnen projecten. Van de wol van haar eigen Drentse Heideschapen, geverfd met pigment uit eigen tuin, maakt zij duurzame en indrukwekkende wandtapijten. Alles is verweven met elkaar, met respect voor het textielambacht, de schapen, de wol en de natuur, en dat laat de mogelijkheden tot holistische verbinding zien.
Door haar werk te integreren in onze concepten voor gebouwen voegen we nog een extra dimensie toe aan een concept. Het geeft een gebouw niet alleen een prachtig interieur en warmte, maar zet tevens aan tot het in gesprek komen over de manier waarop wij met onze natuurproducten als wol omgaan. Het brengt ons terug naar onze relatie met de natuur. Ook dat is onderdeel van een holistische benadering van vastgoed.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Van veilige omgeving naar veilige gemeenschappen
3 mrt om 07:30 uurHet is van cruciaal belang dat onze woon-, werk- en leefomgeving sociaal veilig en leefbaar worden, zijn én…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Een mooi evenwichtig verhaal met een prachtig persoonlijk tintje.
Heel knap en wat een indrukwekkende verhaal.
Ingediend door Jantje (niet geregistreerde gebruiker) op di, 13/07/2021 - 14:12
Reactie toevoegen