Stadshout winnaar wedstrijd ‘Slimste Comeback in Hout 2015’
De prijsuitreiking vond op vrijdag 30 oktober jongstleden plaats op de Houtwereld Praktijkdag in Zaandam. De wedstrijd was georganiseerd om bedrijven te belonen die producten ontwikkelen voor toepassingen waarin hout uit beeld dreigde te raken of zelfs is geraakt. Er deden in totaal elf genomineerden mee.
Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven, iets wat in het verleden vanzelfsprekend was, en voorkomt daarmee dat veel bomen de versnipperaar in gaan.
Nieuw is het Stadshoutpaviljoen: het eerste permanente bouwwerk van deze organisatie, dat is opgetrokken uit hout van lokale bomen (onder andere iepenhout) en arbeid van lokale mensen. Het resultaat werd ontworpen door architect Florian Eckardt en staat te pronken in het Amstelpark.
"Stadshout streeft ernaar door slim te zagen zo min mogelijk zaagafval te produceren. Zelfs resthout wordt doorgaans verwerkt tot producten. Wij werken hard aan de herkomstregistratie van het hout. Van vele producten kunnen wij nu al vertellen uit welke straat de boom komt waarvan het gemaakt is, en hoe lang hij daar heeft gestaan", aldus deinitiatiefnemers.
Stadshout heeft een eigen zagerij en een winkel. Verkocht worden allerlei artikelen voor binnen en buiten. Ook creëert Stadshout in opdracht ontmoetingsplaatsen voor stad en buurt. Stadsprojecten worden meestal ontworpen en gebouwd door lokale vormgevers, ambachtslieden en meedenkers van Stadshout. Buurtprojecten worden veelal samen met de bewoners bedacht en tot stand gebracht, zoals buurtmoestuinen en speeltuinen.

Het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark te Amsterdam.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Reactie toevoegen