Samenwerkende ZZP’ers nemen grote klussen aan
77% van de ZZP’ers neemt regelmatig een klus aan waarbij een andere ZZP’er nodig is om een deel van de opdracht uit te voeren. Bijna de helft van de ZZP’ers heeft ooit bij een aannemer in loondienst gewerkt en is bekend met deze manier van werken. Grote klussen worden nu zowel door aannemers als door zelfstandigen aangenomen. Maar liefst een vijfde van de ZZP’ers werkt zes tot tien keer per jaar samen aan een klus en 21 procent zelfs meer dan 16 keer per jaar.
Een kleine vast kern van medewerkers
Ronald Egas, CEO van Werkspot.nl, zegt hierover het volgende: “Ik denk niet zozeer dat de middelgrote aannemer volledig verdwijnt, maar dat deze bedrijven zijn gaan werken met een kleine vast kern van medewerkers en indien nodig opschalen met een flexibele schil van ZZP’ers. Daarnaast is er een hele nieuwe werkvorm ontstaan, namelijk die van de samenwerkende ZZP’ers. Dit is een verschuiving die we zien ten opzichte van tien jaar geleden.”
Andere tijden
Men zoekt vooral via het eigen netwerk (86%) naar een geschikte collega om een klus aan te nemen. Maar ook online (14%) weten ZZP’ers elkaar goed te vinden om samen een klus op te pakken. Particuliere opdrachtgevers plaatsen steeds vaker grote klussen online, waarbij meerdere vakmensen nodig zijn. ZZP’ers grijpen deze kansen aan en schakelen zelf andere ZZP’ers in als dat nodig is.
Omzet in bouw met 5 procent gestegen
Het CBS berichtte dat de omzet in de bouw met vijf procent is gestegen in het eerste kwartaal van 2015. Het aantal opdrachten neemt ook flink toe, zoals blijkt uit de Klusmonitor. De groei van de sector en het herstel van het consumentenvertrouwen versterken de trend van de samenwerkende ZZP’ers. Hierdoor kunnen ZZP’ers deze nieuwe manier van werken verder uitbouwen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
S&A Podcast: zachtheid en verlangen in gebiedsontwikkeling
23 jul om 07:30 uur 3 minIn de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap spreken we met Co Verdaas, Deltacommissaris en hoogleraar…
Projecten versnellen door opgaven apolitiek te maken
21 jul om 07:30 uur 12 minIn het huidige, onrustige tijdsgewricht komen veel planontwikkelingen tot stilstand. Politieke strubbelingen en…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Reactie toevoegen