Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Bijlmerplein
De OBA voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke third places, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. De nieuwe stijl van OBA staat voor bibliotheken met een maatschappelijke meerwaarde, waar men kan verblijven, leren en ontmoeten. Hierbij speelt de programmering in de OBA een grote rol; naast literaire activiteiten worden eveneens workshops, exposities en maker spaces voor alle leeftijden aangeboden.
© Marco Heyda
Third places vervullen een sterke sociale en verbindende functie naast de first place (thuis) en de second place (werk). Onder third places vallen bijvoorbeeld openbare ruimtes zoals parken, maar ook cultuurhuizen, theaters en bibliotheken.
Verbinding stedelijke ruimte
De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een uitnodigend karakter. Dit valt ook te zien aan de de brede, 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde bij binnenkomst. Op de trap kan dankzij grote kussens gezeten worden en hij dient als tribune tijdens presentaties. Aat Vos: “De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.”
© Marco Heyda
Het interieur van de OBA locatie is een mix van een industriële look, met name de gestripte systeemplafonds, en organische vormen voor een verzachtend contrast. Marcel van der Veer, Mars Interieurarchitecten: “De jaren zeventig zijn als leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair.”

Entree van de nieuwe OBA aan het Bijlmerplein. © Marco Heyda
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
S&A Podcast: zachtheid en verlangen in gebiedsontwikkeling
23 jul om 07:30 uur 3 minIn de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap spreken we met Co Verdaas, Deltacommissaris en hoogleraar…
Projecten versnellen door opgaven apolitiek te maken
21 jul om 07:30 uur 12 minIn het huidige, onrustige tijdsgewricht komen veel planontwikkelingen tot stilstand. Politieke strubbelingen en…
Ruim baan voor warme asfaltrecyclingtrein
17 jul om 07:30 uur 10 minHet ligt misschien niet voor de hand om via Argentinië en Tsjechië af te reizen naar de Gooimeerdijk-Oost in…
Stedelijke vernieuwing circulair door tijdelijke placemaking
16 jul om 07:30 uur 6 minHet circulaire Stedelijke Vernieuwingsinitiatief van Leeuwarden is ook voor stedenbouwkundigen een kweekvijver…
Kunnen we Nederland transformeren tot klimaatbestendig park?
14 jul om 07:30 uur 10 minHoe realistisch is het dat we Nederland kunnen transformeren tot een klimaatbestendig park waarin wonen, werken…
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Reactie toevoegen