Leegstand als kans voor stedelijke ontwikkeling
Toegevoegde waarde
“Voor lokale bestuurders is het relevant om te weten wat de voordelen van tijdelijk ruimtegebruik zijn, waar de risico’s liggen en welke instrumenten ter beschikking staan om daar strategisch op te sturen,” aldus Drosten in zijn dossier op Grontmij. Hij benadrukt dat tijdelijk ruimtegebruik toegevoegde waarde biedt aan een stad, waaronder:
- een positieve bijdrage aan de vitaliteit en het imago van de stad;
- een broedplaatsfunctie en het ontwikkelen van nieuwe gebruiksconcepten;
- het voorkomen van sloop en/of verloedering, en;
- een positief imago in termen van tolerantie, cultuur, openheid en daarmee een gunstig effect op bijvoorbeeld de toeristische sector (evenementen) en het economisch vestigingsklimaat (start-ups).
Vanwege deze redenen ziet Drosten tijdelijk ruimtegebruik als ontwikkelstrategie en adviseert hij de overheid instrumenten daarvoor te ontwikkelen. “Tijdelijk ruimtegebruik als onderdeel van een doelbewuste ontwikkelstrategie maakt het mogelijk om in een vroeg stadium te anticiperen en sterker te sturen op de aard van het tijdelijk gebruik, afgestemd op de beoogde eindontwikkeling.”
Leegstand, herbestemming en meer
Tijdelijk ruimtegebruik gebeurt steeds vaker. Lees bijvoorbeeld over de herbestemming van Fenixloods II in Rotterdam, een project dat zo succesvol is dat de termijn van het ruimtgebruik zelfs verlengd wordt, in Stedebouw & Architectuur themanummer Renovatie & Herstructurering. En natuurlijk veel meer over herbestemming en tijdelijk ruimtegebruik.
U leest dit nummer door hem te downloaden in onze bibliotheek (gratis voor leden). U kunt de editie ook los kopen, neem daarvoor contact op met onze klantenservice.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
‘Hoe zit het sociaal weefsel in elkaar?’
11 jun om 07:30 uur 14 min“Misschien zijn we te veel gaan leunen op techniek, ratio en economie.” Vandaar dat hoogleraar Co Verdaas, nu…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
S&A Podcast Luisterlandschap: rafelrandjes en straatcultuur
4 jun om 08:02 uur 4 minVincent van der Klei (Studioninedots) is de ‘architect van de rafelrandjes’ en vertelt in de nieuwe S&A…
Reactie toevoegen